bugün

sermaye birikiminin ve girişimci sınıfın tam teşekkül etmediği toplumlardır. etkin ve menfaatleri devlet menfaatleri ile uyumlu bir burjuva sınıfı bir lokomotif sınıf bulunmadan kalkınmak imkansızdır. işte diktatör toplumun tüm kaynaklarını bir amaca seferber eder. atatürk dönemi türkiye, mussolini dönemi italya, bismarck dönemi almanya bunlara örnektir.
Singapur Lee kuan yew gibi bir diktatör tarafindan yönetiliyordu lakin bu diktatorun liberal ekonomiyi benimsemesi sonucu singapur gelisti.malezyadan ayrildiklarinda hicbir seyleri yoktu oysa.

Kafami kurcalayan nokta su; diktatörlerin yonettigi,hukuk sisteminin yok sayildigi ulkeler kalkinamaz, yatirim gelmez diyoruz.peki singapur nasil zenginlesti bu adam doneminde ? Bir ornegi de şili'de vardir. Orada da diktator yonetiminde ekonomik olarak kalkinma oldu.

Yatirim, hukuk olan ulkelere gider argumanini çökertmese de insani düşünmeye iten bir ornek singapur ve şili. Bu durumun olasi acıklamasi, yabanci sermayeye kapitülasyon tipi ayricaliklar vermek sanirim.