bugün

Yeni yazar hoşgelmiştir. Sözlüğü makina programıyla tanımıştır. iyi yazmalar dileriz.
özel mesajına "mba angony," şeklinde başlayarak beni güldüren yazardır. hoşgeldin yazarı.
Hoşbulan. sözlüğü kullanmakta zorluk çeken yeni yazar, potansiyel çaylak.
Turkce haricinde bircok dilde basarili oldugunu dusundugum sozluk yazari.
(bkz: hoşgelmiş)
Marat'in katili
koskoca sözlükte, hakkında tek bir bilgilendirici cümle bile kurulmamış bunca yıl.

anlatalım biraz;

corday, ihtilal fransasının alegorik isimlerinden birisidir. hayatını devrimci düşüncelere, yeni rejmin meşruiyete adamış bir aktivisttir.

fransada ihtilal gerçekleştikten sonra kurulan konvansiyonda, jirondenler ve jakobenler olmak üzere, 2 kuvvet odağı sivrilmişti. silahlı halk ile çevreledikleri kudretleriyle jakobenler, önceleri kendinden olan jirondenleri tasviye etme işlemini, yaklaşık 4 yılda gerçekleştirdiler. bu süreçte, tek kişinin zorbalığından, çok kişinin zorbalığına geçiş yaşandı. nihayetinde, mecliste kendilerine rakip olacak hiçbir erk bırakmadılar.

işte corday, bu süreçte görev aldı. kendini devrimci doğrultuyu zedelediklerine inandığı jakobenleri durdurmaya adadı. bu nedenle, jakobenlerin önemli figürlerinden olan jean paul marat\'ı öldürmeye karar verdi.

1793 yılının 10 temmuz gününün akşamında, marat küvetinde keyif çatıp, banyo yaparken, ansızın elinde hançeriyle çıkageldi corday. marat kafasını çevirip bakana dek, ardıardına bıçağı bedeninde hissetti.
küvet suyu, kanla doldu. fransız devrimi, kendi çocuklarını yemeye devam ediyordu, marat da ölmüştü artık.

tabii, jakobenlerden saint just ve maximilian robespierre bunu yanına bırakmazdı. aynı 93 yılı içerisinde, corday da giyotini gördü.
tam adı Marie-Anne Charlotte de Corday d'Armont (d. 27 Temmuz 1768, Saint-Saturnin, Séez yakınları, Normandiya - ö. 17 Temmuz 1793, Paris, Fransa), Fransız Devrimi'nin önderlerinden Jean-Paul Marat'nın katili.

Soylu bir aileden gelen Corday, Caen kentindeki bir rahibe manastırında öğrenim gördü. Duyguları krallıktan yana olmakla birlikte, Aydınlanma ülkülerine de açıktı. Mayıs-Haziran 1793'te Jirondenlerin kovulmasından sonra Konvansiyon'a karşı gelişen "federalist" hareket Caen'da odaklaştığında Corday burada teyzesiyle birlikte oturuyordu. Jironden mülteciler arasında özellikle Charles Barbaroux'dan etkilenen Corday, Jirondenler hesabına çalışmak üzere Paris'e gitti. Burada, gazetesinin kamuoyu üzerindeki etkisinden dolayı Marat'dan bir randevu istedi. Sonunda 13 Temmuz'da Marat onu banyosunda kabul etti. Corday, ona Normandiya'daki Jakoben karşıtlarının adlarını verdi; Marat bunları not aldı ve giyotine gönderileceklerine söz verdi. Corday bundan sonra elbisesinin altından bir bıçak çıkararak Marat'nın kalbine sapladı. Olay yerinde tutuklanan Corday yargılandı ve 16-17 Temmuz'da Devrim mahkemesince ölüm cezasına çarptırıldı. Hemen ardından da Devrim Meydanı'nda (bugün Concorde Meydanı) giyotinle idam edildi.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Charlotte_Corday