bugün

cahillik ve dil arasindaki iliski olsa olsa, kisinin dile tam olarak hakim olamamasindan kaynaklanir. gunde kullandigi kelimeler 100 ü gecemiyorsa ve bu 100 kelimenin 50 sinide argo kelimeler olusturuyorsa kisinin kelime haznesi pek gelismis sayilmaz normal olarak. ancak bu kisilere bagli bir durum olsa gerek. "dil" in kurumsal olarak cahilligi sembolize etmesini dusunmek sacma olur ancak kisi oz dilini kullanmak yerine gereksiz yere yabanci dillerden alinti yapiyorsa bu kisinin kendi cahilliginden veya bastirilmis duygularindan kaynakli olabilir. bu sınırların içinde genel gecer dil turkce ise ve herkesin turkce konustugu bir yerde tutupta arapca,farsca,ingilizce,fransizca * alintilarla karizma yapmaya calismak asil cahilliktir... gorgusuzluktur...
her anlamda kendi fikirlerini oluşturamamış ve basmakalıplardan öteye gidememiş bünyelerin içler acısı durumudur.
(bkz: ozenti dili ve edebiyati)
(bkz: turkce sozlukte arapca yazmak) *
semantik ve sentaktikte kemale ermenin ardından, filolojide çığır açmak amaçlı gerçekleştirilmiş tespit. genelin içinden sıtkı sıyrılıp kelimelere takılan kişi paralize olmuş algısı ile ahkam kesmenin çok çok ötesindedir. bir aralar üst mana ve üst dil tabirini kullanan bir sanal muharrir vardı buralarda...ona göre: birey yaşam boyu edindiklerinin çoğunluğunu duyarak öğrenmişse duyularından sadece biri gelişmiş ve algıda seçicilik mağduru olmuştur. bildiklerini okuyarak/araştırarak öğrenmişse; analiz yeteneği gelişmiş, dili de çeşitlilik arz eder seviyeye ulaşmıştır. bana göre de öyle. e o da benn ben de benn zaten. değişen bir şey yok. buna mukabil etimolojiye uzanırsan eğer yollar daralır, çıkış noktalarının azlığını görünce şuurun uçuklar.
ülke içindeki önemli kurum ve kuruluşların başka diller kullanması ya da eğitim yuvası diye nitelendirilen dilin en iyi eğitiminin kullanılması gereken yerlerde öz dilin başka dillere tercih eedilmesi yüzünden dilin gelişememesi sonucu oluşan dildir..

(bkz: türkçe)

(bkz: sabancı üniversitesi kütüphanesi)
(bkz: koç üniversitesi kütüphanesi)

edit: bilim dili olarak kullanılmayan ya da kullanılmak istenmeyen dildir..