bugün

“Body shaming”(bedeni aşağılama) endüstriyel standartlar belirleyip bunun üzerinden hem zayıf hem de şişman kadınlara farklı uygulanan örgütlü estetik baskı. Bu aşağılama Fat shaming(şişmanlığı/şişman bedeni aşağılama) ve Skinny Shaming (Zayıf bedeni aşağılama) olarak ikiye ayrılıp adlandırılıyor.

Şişman bedenlerin yaşadığı, sosyal dışlanma, alay, zayıf kadınların yaşadığı aşağılanmadan çok daha fazla göz önünde olduğundan bu kavrama daha aşinayız. Fakat bu demek değil ki endüstriyel standartlar zayıf kadınları rahat bırakıyor. Özellikle 90'lardaki “heroin chic” modasından sonra zayıflığın ayrıcalık olduğu daha da vurgulandı, zayıflık özendirilmesi yapıldı. Yine de bu bile zayıf kadınları baskıdan muaf kılamadı. Özendirilen görüntüdeki kadınlara bile “yeterince iyi olmama” suçlaması yapılıyor, sadece köpekler kemik sever, hasta gibisin, tahta gibisin vs. Bu baskıyı yapan kişilerin arasında üzülerek söylemek gerekirse büyük oranda kadınlar da var.

Şişman aşağılama büyük oranda erkekler tarafından gerçekleştirilen bir baskı. Endüstrinin her zaman erkek algısına hizmet edecek şekilde ortaya koyduğu kadın standartlarını sorgulamadan benimseyen en geniş kesim onlar. Bizim dikkat etmemiz gereken şey ise, şişman aşağılamayla mücadele ederken zayıf aşağılama yapmamak. Sıklıkla internette “gerçek erkekler kıvrımlı sever” gibi görseller görüyoruz, “fuck the skinny bitchez” tarzında şarkılar duyuyoruz. Şişman aşağılamasının sebebi zayıf kadınların varlığı değil, zayıflığın bir etiket gibi pazarlanması. Ve bizim bedenlerimiz erkeklerin hoşlandığı biçimlere girmek zorunda değil.

Bedenimiz erkeklik için değildir.

Bize empoze edilen ama ulaşmayı bir türlü başaramadığımız imkansız görüntünün kişiliğimizi ve hayatımızı etkilediğini biliyoruz. Hayatımızdaki bazı problemlerin sorumlusu olan ulaşamadığımız standartlara sahip olanların içinde bulundukları durumdan şikayet etmesi bizi sinir ediyor belki, büyük beden bulamadığımızda zayıfların buluyorum ama yakışmıyor'larına bileniyoruz, onların kendilerinden “hala” memnun olmamalarına ya da. Yine de bu bize kızkardeşlerimizi küçük düşürme hakkı tanımaz. Tekrar vurgulamak gerekirse, bizim mücadele etmemiz gereken endüstri ve etiketi. Zayıf kadınlar ve zayıf bedenler değil. Bize yapılandan şikayet ederken, aynı baskıyı başka kadınlara yaşatmamalıyız.
Saçma sapan bir SJW uydurması.
Bunun üzerinden şişmanlığın bir sağlık sorunu olmadığını iddia edip, "healthy at every size" diye insanları şişmanlığı ile gurur duymaya iten, ve belki de iyi niyetle bile olsa o insanlara zarar veren hareketler olduğunu bilmekteyiz.