bugün

türkiye gibi internet kafelerde oyun oynayıp kendini bilgisayar mühendisi zannedenlerin yoğunlukta olduğu ülkelerde insanların bilmediği ve öğrenmek bile istemediği hadisedir.
işin uzmanı olarak verilerin silinemeyeceği gerçeğini teknik bir yöntem kullanarak açıklayacağım.

bilgisayarlar verileri hard disk denilen pc kasasında bulunan tek mekanik parça da saklarlar.içlerinde çok küçük mıknatıslar vardır ve bunlar eğik vaziyette 1 düz vaziyette ise 0 olarak okunurlar.

bilgisayarınıza format atarak verileri sildiğinizi düşünmeniz gayet normal, ancak işin aslı böyle değil.

100 adet mıknatısın 70 tanesinin yatay vaziyette olduğunu düşünelim yani 70 adet 1 okunacaktır. bu 70 mıknatısın ilk adresine aa1 son 70. mıknatısın adresine de aa70 der isek, hard diskiniz bu verileri saklarken 70 mıknatısı 1 konumuna getirmek yerine aa1 adresini 1 aa70 adresini de 1 olarak saklar, bunun anlamı bu adreslerin tamamı 1 olarak okunacak demektir. format atıldığı zaman bu adres silinir ancak mıknatısların yönü değişmez.

daha basit bir anlatımla. bir oda düşünün, bu odaya 3 adet kutu koydunuz bunlar veri. harddiskiniz bu iki kutunun oda içerisindeki konumunu yani adresini tutar, siz o veriye ulaşmak istediğiniz zaman adresine bakılıp sırayla okunmaya başlar, yani odanın içerisinde 3. nokta nın 1 olarak okunması gibi. format attığınızda veya dosyayı sildiğinizde sadece adresi silmiş olursunuz, odadaki kutu hala duruyordur ancak hiçbir anlam ifade etmiyordur çünkü oraya ulaşabilecek bir bilgi yani adres artık yoktur. daha sonra yeni bir veri kaydedileceği zaman o konum boşmuş gibi düşünülerek 1 veya 0 durumuna getirilip yeni bir adres elde edilir.
anlatılmak istenen şudur; bir plaka parçasını ahmet aldı, 1 ay boyunca kullandı, eğdi büktü, 1 ayın sonunda, plakayı yere attı, sizde onu buldunuz, siz plaka parçası üstünden ahmeti bulamazsınız, o plaka ile bir ay boyunca neler yaptığını göremezsiniz ama yaptıkları oralarda bir yerlerdedir, çiziklerde, parçalanan yerlerde izler görürsünüz, sonra sizde plakayı bir ay boyunca kullanır ve atarsınız.
bir diskin üzerinden silinen verilerin, günümüz teknolojisiyle geri getirilebilir hale gelmiş olmasıdır.

daha eski anakartlarla birlikte gelen bios'ların bazılarında low level format seçeneği bulunmaktadır. bu disk biçimlendirme eklentisi bilindik dos işletim sisteminin yazılımsal biçimlendirmesinden çok ötedir. şuan kullandığımız, windows ve dos tabanlı disk biçimlendirme komutları ve fdisk gibi sfırlayıcılardan çok daha etkilidir.

diskin üzerinde verilerin kaydedildiği plakada yörüngesel oynamalar yaparak, bilgilerin başlangıç sektörlerine dönüş yapar. bir nevi fiziksel formattır, disk yüzeyini kazıyarak bilgilerin okunurluğunu saklar. çok tehlikeli bir biçimlendirme metodudur. bir çok denemede disk kullanılmaz hale gelir. aman diyim.
Verilerde sonsuza kadar saklanmaz. Hard diski beyin olarak kabul edelim, öğrendiğiniz bir ingilizce kelimeyi tekrar etmez, kullanmazsanız, beyin onu zipliycek ve üstüne internette surf yaparken, yolda yürürken, ders çalışırken öğrendiğiniz başka bir şeyi yazacaktır. Yıllar sonra bir gün o kelimeyi gördüğünüzde "aa ben bunu biliyodum lan" moduna girecek olsanızda, çıkartamayacaksınızdır. Yine de olur ya döndürmek istediğiniz şeyler olur, şansınızı deneyin.
(bkz: TuneUp Utilities)
(bkz: Undelete Plus)
(bkz: Restorer 2000)

(bkz: What the fuck are you talking about)
hard disk, imdat cekici ile parcalanmadigi surece dogrulugu gecerlidir.

yoksa;
(bkz: bir eski sevgili olarak bilgisayar verisi)*
sırasıyla aşağıdaki işlemler yapılırsa geri dönüştürülemeyebilir*.

format-gereksiz veriler oluşturma-format-gereksiz veriler oluşturma-format-iki taraftan mıknatıs yapıştırma-format-gereksiz veriler oluşturma-mıknatıs-yirminci kattan yere fırlatmak-parçalanmadıysa dikkatlice açıp içindeki diskleri avuç taşlama ile pürüzlü hale getirmek.