bugün

çinko ile kaplı* metal malzemeler üzerindeki çinkonun hava ile temas etmesi sonucu oluşan beyaz tozlardır.
bir çok çeşidi olduğu gibi asıl sebebi yaklaşık 400-450 *C olan çinko galvaniz banyosundan çıkan kaplamanın (galvaniz kaplamanın), havuzdan çıktıktan sonraki 28 günlük süre zarfı içinde kararlı hale gelmemesidir.

özellikle galvaniz banyosundan çıkan kaplama için ilk 10 gün oldukça önemlidir nitekim, aktif halde bulunan kaplama yüzeyi çok kolay olarak çinko oksit, çinko hidroksit, çinko karbonat korozif yapılarına dönüşmek ister. heleki ortam nemli ve yeterli ıoksijen sirkülasyonu sağlanmıyorsa korozyon için şahane bir ortam hazırlanmıştır.

beyaz pası önlemek için;

* galvanizden çıkan ürünler (kesit elverdiği takdirde) su ile soğutulmalıdır. Not: dar kesitler galvaniz banyosundan hemen sonra su ile soğutulursa çarpılmalar meydana gelebilir. bu yüzden galvanizlenecek ürünün geometrisi çok önemlidir.

* soğutulan kaplama üzerine beyaz sirke sürülmelidir (bu ortamı asitleştirerek kaplamayı daha kararlı hale getirir ve amerikan galvanizciler birliği tarafından onaylı bir yöntemdir).

* eğer yukarıdaki bu iki madde de işe yaramıyorsa pasivasyon yapmanız gerekecektir cr+6 yasaklı bir madde olduğu için cr+3 bulunnan pasivasyon elemanları kullanılmalıdır. hatta organik pasivasyonlar bile ortaya çıkmıştır ancak bu organi pasivasyonlarda yaşayan bakterilerin ömrünün kısa olması ve sürekli olarak 40*C sıcaklık istemeleri bu uygulamayı zorlaştırmaktadır.

* eğer bunlarda çözüm üretmediyse artık katodik koruma sizi beklemektedir.