bugün

Azerbaycan'ın başkenti, eski türkçede ''rüzgar şehir'' manasına gelen güzel şehir.
18000dwtlik bir 'deniz nakliyatı' yük gemisi...
Bakü, Hazar Denizi'nin batı kıyısında konumlanmış olup Azerbaycan Cumhuriyeti'nin başkentidir. Nüfusu 2003 verilerine göre 2.000.000'dur. Ancak Dağlık Karabağ'dan ve Ermenistan'dan kaçan mültecilerle birlikte 3.000.000'a yükselmiştir. Halkın büyük çoğunluğu Azeridir.

2006 yılında faaliyete geçen Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın (BTC) çıkış noktasıdır

iklim: Bakü, kışları soğuk yağmurlu ve kar yağışlı, yazları sıcak ve kuru bir karasal iklime sahiptir.

Tarih: Bakü'nün tarihi eski devirlere uzanır. Abşeron arazisinde bulunmuş arkeolojik buluntular buranın eski yaşama yeri olduğunu ispatlar. Artyom, Zığ gölü etrafı, Şüvelan, Merdakan, Binegedi, Emircan ve benzeri yerlerde milattan önce 3-1 nci bin yıllara ait arkeolojik malzemeler bulunmuştur.

Bakü şehrinin ne zaman kurulduğu tam olarak bilinmemektedir. Bazı araştırıcılar Baküyü Kaytara (Kankara), Albana, Baruka v.b. ile özdeşleştirirler. Baküde bulunmuş 5-7. yüzyıllara ait Sasani hazinesi o devirde buranın yaşama yeri olduğunu gösterir. 5-6. yüzyıllarda Bakü, Bağavan ve Ateş-i Bakvan diye adlandırılır. Arap kaynaklarında (10. yüzyıl) "Bakuye", "Bakuh", "Baku", Rus kaynaklarında (15.yy.) "Baka", Safeviler devri Farsça kaynaklarda "Badkube" olarak geçiyor.

Bakü şehri Orta Doğunun büyük şehirlerinden biridir. Ekonomisinde petrol ve tuz esas yer tutardı. Arap seyyahı Ebu Dülefin'in (10. asır) bildirdiğine göre, Baküdeki iki petrol kaynağından yılda takriben 720 bin dirhem gelir elde ediliyordu. Feodal ilişkilerinin, ticaret ve sanatkârlığın gelişimi şehrin ilerlemesine imkan veriyordu. Uluslararası ticaret yolları sınırında olan Bakü Doğu ve Batı ülkeleri arasındaki ticarette başlıca öneme sahipti. Baküye hazar, slav, Bizans, Çin, irak, Suriye, Cenova, Venedik, iran, Hindistan tacirleri geliyordu. Bakü'den iran, irak ve sair ülkelere petrol ihraç ediliyordu.

9. asrın 2'nci yarısında Abbasiler hilafetinin zayıflaması ve merkezi hakimiyetten uzaklaşma meyillerinin kuvvetlenmesi hilafete tabi ülkelerde bağımsız devletlerin kurulmasına sebep oldu. Bu devletlerden biri de Şirvanşahlar devletiydi.
(bkz: azerbaycan)
Hazarın sardığı Abşeron yarımasının güneyinde yer alııyor. Deniz sahilindeki istirahet yerinin ismi Bulvar. Baku tıpkı Neapolu hatırlatıyor. Ama benim için neapoldan daha da güzel. bakünün en değerli yeri azadlık meydanıdır. sovyetlerden kurtulmak için, bağımsızlık için bu meydan milyonları koynuna aldı. ne yazık ki. burası ilham aliyev hakimiyyetinin en çok korkduğu yerdir. bu nedenden şimdi azadlık meydanında 15 adamın ayaküstü sohbetine bile polis müdahile ediyor.
Kardeş şehirleri aşağıdaki gibi olan şehirdir :

istanbul, Türkiye
Konya, Türkiye
izmir, Türkiye
Basra, Irak
Bordeaux, Fransa
Dakar, Senegal
Houston, Teksas, ABD
Napoli, italya
Saraybosna, Bosna-hersek
Mainz, Almanya
Honolulu,Hawaii, ABD
sınırları dahilinde yasayan tüm azerilerin su gibi rusca konustugu, hazar denizi kıyısında, gayet makul bi fiyata konaklanabilinecek ve alısveris yapabilinecek, dil sıkıntısı cekmeyeceginiz, mutlaka gidilip görülmesi gereken sehir.
karabağ sorunundan bu yana devamlı kültürel kimlik sorunları yaşayan başkent, 90'ların başında karabağ'dan bakü'ye göçmen olarak gelenlerin bakü'nün sovyetler'den kalma güzelim kimliğinin içine ettiğini görmemezden gelmek mantıksızlıktır, akılsızlıktır...
m.s. 7. ve 8. yuzyillarda dogal yollardan petrol uretiminin yapildigi tahmin edilen sehir.
bu sehir 1. dunya savasi bittiginde osmanlinin elindeydi.
her geçen gün yabancı nüfusun çok hızlı bir şekilde arttığı, özellikle t.c.li iş adamlarının ilk tercihleri arasında yer alan başkent. sabit telefondan aynı şehirdeki sabit telefona yapılan görüşmelerdeki ücret hesabı dakikaya veya kontüre göre yapılmamaktadır, aylık sabit ücret uygulanmaktadır. cep telefonu görüşmelerinde her saniye için 1 kontür gitmektedir, t.c. operatörleri gibi 39 konture 500/5000 sms, 5.mesajdan sonrasi bedava, patlican'daki 180 dk. bedava konuşma gibi kampanyalar da soz konusu degildir, türkiye'ye göre kontür fiyatlarının daha uygundur, fakat uygulanan kampanyaların yetersizliği de bu arayi kapatıyor denebilir. diğer fiyatlarin da artik eskisi gibi ucuz olmadığı tarafımdan şu sıralarda gözlemlenmektedir, burada çalışan, öğrenim gören t.c. vatandaşı türklerin çoğu giyim, ayakkabı alışverişlerini istanbul'da yapmaktadırlar, bu da kendileriyle birebir iletişime geçilerek öğrenilmiş son derece güncel bilgidir. doğalgaz ve suyun belirli saatlerde verildiği, genelde herkesin evlerde su deposu kullanması doğalgaz ve su açısından hiçbir sıkıntı çekmemesi gereken bakü'de çok komik bir vakayı teşkil etmektedir. toplu taşıma araçlarından metro çok ucuzdur, metro ile şehrin bir noktasından diğerine kısa sürede ulaşılabiliyor. sayısız rock gruplarının çoğu müziksel olarak gayet yeterli düzeydeler, sadece tarz konusundaki kararsızlıklarından çekiyorlar.
japon mitolojisinde "Rüyaları yiyen" olarak bilinen bir "iyi ruh".
halkin gecim kaynaginin rusvet oldugu soylenen sehir. burada bir sure yasamis olan amcam olayi turk lirasina vurup "ayakkabi 70 lira adamin maasi 120 lira." diye aciklamisti. harbiden cok pis rusvet yenilir, rusvet suc olmaktan dahi cikmistir.
ilk aklıma gelen şuydu:

- Arjantin'in başkenti. Ne alaka lan r.c dedim kendi kndime güldüm geçtim. meğer nedenmiş, şöyle oluyor oldum olası trt havadurumu dışında ben tek başına "bakü" sözcüğünü hiç duymadIM. O BiZiM iÇiN HER zaman bakü-ceyhan boru hattıydı.

şimdi bir an düşününce sendeliyor insan.
Bakü kafkasya'da en kalabalık şehirlerinden birisidir. Caddeler işlek ve geniştir. Çarşılardaki vitrinler çeşitli mallarla doludur. Yollarda rusların Moskoviç ve volga marka arabaları vızır vızır işler. Bakü, kafkasların bir kültür merkezidir.Bakü Azerbeycan devlet üniversitesi bölgenin en büyük üniversitesidir. Bu üniversitede Rus ve Ermeni profesörler çoğunluğu teşkil ederler. Bu üniversitede binlerce öğrenci yoktur ama komunizm doğmaları Komünist partisi büyük kongrelerini bu şehirde tertip etmeğe bilhassa önem gösterir.
güzeldir pahalıdır. vatandaşları biraz daha insan gibi davranamaya çalışsa yaşanılası yerdir.
targovy denen mükemmel semtin olduğu güzel şehir, içinde yaşadığım şehir
buraya gelirken kendimizi yurt dışında olacağımıza inandırmıştık ama insanların bize gösterdikleri misafirperverlik sayesinde hiç bu duyguya kapılmadık.

azeri kardeşlerimize gerçekten çok teşekkür ediyoruz sözlük.

kendimizce + / - yanlarını yazmaya gelince sıra.

- sulari tatsiz bize göre dere suyu gibi bi de gazlı ve gazsız satılıyor. burada soda da su gibi algılanıyor.
ama 1 litre soda içince ne oluyor onu denemedik.

- marketlerde felan domuz eti çok yaygın önemseyenler için ayırt etmek biraz zor oluyor.

- lokantalarında bilmediğiniz kebaplar yenmemeli çünkü baya ağır ve yağlı yapılıyor.
örneğin az yağlı iskender yedik; etler ve kesilmiş alt pideler henüz batmamıştı hepsi yağda yüzüyordu.

- herhangi bir içki sofrasına oturursanız bizim rakı sofrası gibi yavaş yavaş demlenmek yok 1-2 saatde
votka shuttlarıyla kendinizi şehitlikde bulursunuz.
çünkü burada insanlar özlerine bizden daha düşkünler kafalar güzel olunca sehitliğe yapılan ziyaret farz oluyor. (biz olsak o kafayla o huzura çıkmayız ayrı)

- cadde ve sokaklar oldukça geniş ve iki yöne birden yanan ışıklar mevcut hangisi sizi ilgilendiriyor anlamanız zaman alıyor. karşıdan karşıya geçerken de gaz kesmeyen arabalara dikkat etmek şart.
benzinin litre 1.10 TL olunca dizel veya gazlı araç görmek imkansız.

- araçlardaki modifiye olayı bizdeki kadar yaygın değil yollarda görülen tofaş şahinler kendi özleriyle durmakta. ve baya da sevilmekte.

- metro ile seyehat oldukça yaygın sabah saatlerinde kullanmak biraz zor oluyor ama yine de yoğunluğa aldırmayan bir tipseniz kapılarda da olsa gidersiniz. yalnız metrodaki havasız ortama biraz alışmanız gerek.
havalandırma işini de sürekli gitip gelen trenlere vermişler onarlın gelişinde ve gidişinde istasyonlarda bi hava hareketi oluyor.

- takislerde taksimetre yok pazarlık yapsanız da inecekleri meblalar belli bizim parayla 10 tl ye şehri turlayabilirsiniz.(5 azn)

- havaalanı bizim diyarbakır havalanına çok benziyor. freeshop olarak bir dükkan var sadece orası da bulunsun diye açılmış zaten.

- kentin binaları ve caddeleri oldukça temiz ve güzel görünümlü özellikle gece binaların ışıklandırılmaları oldukça güzel yapılmış durumda.

- Hatun milletinin de badet giyenine daha rastlamadım belki bu yuzdendir ki fizikleri oldukça düzgün.
konuşmayı ama hiç denemeyin ben denemedim mesela. yani görüntü ve ses arasında oldukça büyük fark var.

- Baylarda yeni nesil ismailYK nın izinden gidiyor Normal olanlar da ise bize çok yakın giyim tarzları.

- yalnız burda insanlar hergün kıyafet değiştimiyorlar genelde. hatta biz uyarana kadar bi bayan çalışan 5 gün aynı kıyafeti giydi mesela.

- şehrin sahili güzel yapılandırılmış ama denizden gelen benzin kokusu 10 dk sonra güzel kafa yapiyor insanda. yine sahilde bulunan bulvar adlı alışveriş merkezinde ise çok cazip ürünlere rastlamadık. iphone 4 16 gb fiyatı 1650 azn yani 3000 tl ye felan geliyordu. burda bize mizahi gelen görüntü ise almastore mağazalarıydı tabi.

- nufusun %95 i müslüman olarak sayılmış ama 70 sene sovyet etkisinde kalınca kurallar biraz esnemiş bize nazaran. şehirde öyle yoğun bir ezan sesi duymuyorsunuz. buradaki yaygın caferi şiiliğinide bizim alevilerle eşleştirmek oldukça hatalıdır. öyle olsaydı hiç cami olmazdı zaten burda.

- ekonomiye gelince 11 eylülden sonra dışarı çıkarılamayan paralar şehrin gelişimine harcanmış ve öyle de devam ediyor. hızla gelişen ve gelişmeye çalışan bir şehir böyle olunca da yatırımlar için oldukça uygun bir ortam karşılıyor sizi. bir de türk olduğunuz için daha kolay tercih ediliyorsunuz.

- hazar denizi bizim marmara gibi oldukça durgun ve çok dalgalı değil. insanlar yazın şehrin uç kısımlarından denize girebiliyorlar. bu arada insanlar daha çok et yediklerinden balıkçılık çok yaygın değil.
azerbaycanın başkenti. ne var lafı geveleyecek anlamadım...*
bakımlı olup parise benzetilmeye çalışan alanı afedersiniz ama d.tüm kadardır.geri kalan kısmında pekde bir gelişme yoktur. yaşam için pahallıdır. tozu ve rüzgarı hiç bitmez. rüşvet sapıklığı bir süre sonra adamı çileden çıkarır.hazar denizi petroldan dolayı bulaşık suyu gibi duruyor.daha çok yol alması lazım güzel anayurdumun.ama öncelikle ailevi devlet yönetimini terk etmeli.
kayıt dışı ekonominin çok iyi kaydının tutulduğu, rüşvetin çok normal bir davranış olarak kabul gördüğü, bakü' lünün parmakla sayıldığı büyük bir şantiye şehridir.
rüzgarı hiç bitmez. illahallah dedirttirir. toz duman arasında yaşamaya çalışırsınız.
suyu zaten içilmez ve sabah, akşam 6-9 arası gibi günün belli saatlerinde verilir.
yukarıdakiler ve aşağıdakiler olmak üzere iki tip insanı vardır. orta direk sınıfı yoktur.
sokaklarında görülen jip gibi bilimum luks araç sayısı neredeyse türkiye toplamından fazladır. sebebi ise malum rüşvet ekonomisidir.
(bkz: nereden mi biliyorum)
Dünyanın en güzel kızlarının olduğu ve gidilince geri dönmek istenmeyen rüzgarlar şehri.
şehirde ilginç bir masaj salonu kültürü vardır, taksici ile şehir muhabbeti yapar isen bir gece de seni 12 masaj salonuna götürebilir,
salon içleri çok kötü ve pistir direkt genelev gibi çalışıyor, masaj yapma alışkanlıkları olduğu için temiz bir yer bulur iseniz her türlü
fantezinizi deneyebilirsin, gidecek arkadaşlara uyarı pazarlık yapın.
trafiğine sıçtığımın şehri-dir-.
(bkz: bakû)
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar