bugün

kuzey avrupa ulkesinden ornek verirken norvec'in genellemenin disinda tutulmasi gereken durum.lakin (misal) domatesin kilosu 6-10 TL arasinda degisir. maaslar da oyle sanildigi gibi 10 kati falan degildir. sektore gore degisiklik gostermesine ragmen ortalama olarak 2-3 kat arasinda degistigi soylenebilir.
özellikle elektronik eşya tam tersi bir durum geçerlidir. hatta usulunü bilerek yapılacak e-ticaretle* yurtdışından getirilen yükte hafif pahada ağır ürünleri türkiye'de satarak voliyi vurmak oldukça mümkündür.
ingiltere de saç traşı 7 pound, türkiye de 10 tl.

edit: bu entry i niye eksilediğini sormayı çok isterdim sana, iyi veya kötü bir bilgidir nihayetinde, bilgi almak istemiyorsan burda işin ne?
kisaca luks tuketim urunleri gelismis ulkelerde, temel ihtiyaclara yonelik urunler gelismemis ulkelerde daha ucuzdur.
uluslar arası ticari anlaşmalar, gümrükte tarife dışı engeller, ab maliye politikası, büyük firmaların dampingli satışları, tamamlayıcı mallara dayalı pazarlama stratejisi, dolaylı vergi politikası vb. kavramlardan bihaber bünyelerin düştükleri ve bazen de karşı çıktıkları olgudur.

bir ya da birkaç ülkeyi referans göstererek "x ülkesi y'den pahalıdır" demek ne kadar ahmaklıksa, tam tersini iddia etmek de aynı ölçüde bilgisizliktir. teknik detayı sayfalar alır ancak çok kısaca, elektronik eşyaların abd'de ucuz olması tamamen dampingli satış ve tamamlayıcı mal poltikası ile rekabet stratejisidir. zira avrupa'nın tamamına yakını elektronik eşyada türkiye'den daha pahalıdır veya en azından aynıdır. diğer bir olgu da vergilendirme ve tarife dışı engellerde yatar. yine tutup sebze, meyve, tekstil avrupa'da türkiye'den ucuz diyen taş olur. hem üretim maliyetleri hem de temel sektörlerin dışına taşılması sebebiyle ab ülkeleri temel gıda maddelerinde türkiye'den daha pahalıdır.

benzin türkiye'de pahalıdır, sebebi dolaylı vergilerdir ama "avrupa'nın en pahalı benzinini tüketiyoruz" lafı safsatadır. götten uydurmadan önce çıkılır bir u.k turu yapılır, görülür.

avrupa genelinde işlenmiş gıda ve hazır tüketim maddeleri türkiye'den ucuzdur.

kısaca "x ülkesi y'den pahalıdır" demek kadar, "herşey burada pahalı" demek de hatalıdır. ama genel fiyat düzeyleri ve hizmet sektörü fiyatlarına bakıldığında türkiye hem ab'den hem de abd'den ucuzdur. kişi başına gelir ile karşılaştırıldığında ise yurtiçinde yaşayanlar ab'li ve abd'lilere göre tüketimlerinde gelirlerinden daha fazla payın alınmasına katlanırlar. ama türkiye'de yaşamayan biri için türkiye pahalı değildir...

yine kısaca; göreli kavramları çorba etmemek gerekir!
özellikle istanbul'da ayyuka çıkmıştır bu pahalılık meselesi. alınan maaşlar avrupa'dakilere yaklaşamaz ancak satın alınan ürünler fiyat olarak onları geçmiştir. yaman çelişkidir.