bugün

Doktorumun söylediğine göre kolay öldürmeyen fakat kahve ve sigara tüketimine devam ettiğim sürece mutlaka bir köşe başında karşıma çıkacak, kansızlık tedavisi olmadığım sürece mevcut ilaçlarında bir halta yaramayacağı, içinizde bir kuşun pırpır edip, nefes alıp verirken pençelerini sapladığı kalp rahatsızlığı. Kalbin kan döngüsünü sağlıklı tamamlayamaması yüzünden pıhtı oluşumu felce sebep olabiliyor ve en iyi ihtimalle aritmi kronik hale gelebiliyor.
kronik atial fibrilasyonun üç önemli sebebi üç önemli "oz" diye öğretilir.

mitral stenoz
ateroskleroz
tirotoksikoz
esasen ölümcül değildir..
neden ?
sinüs düğümü normalde 60-80 arası frekansla aksiyon potansiyeli üretir..ki bu nabza denk gelir..sonra bu aksiyon potansiyeli 0.15 saniyelik gecikmeyle av-düğümüne ordan , his düğümüne ve nihayetinde purkinje liflerine iletilri..böylece gerek atriyumlar gerek ventriküller uyarılır , kasılır , kan pompalanır..
bu fibrilasyonda ise olan şey , sinus düğümü frekansının 300-600 arasına çıkmasıdır..fakat vefakar av-düğümü bu frekansın sadece 100-160ını iletir ventriküllere..yani ventriküller , çok ideal olmasa da hala işlevini yerine getirebilir..ventriküler fibrilasyon ise ölümcüldür..çünkü o durumda ventrikül kaslıması ve kan pompolanması gerçekleşmez..
bu atriyal fibrilasyon ekg'de düzensiz qrs-kompleksi ve p dalgası yokluğu olarak kendini gösterir..p dalgası , ki kendi kulakçık uyarılmasını temsil eder , gitmiş yerine abuk sabuk düzensiz f dalgaları gelmiştir..
böyle işte..
(bkz: af)
ekg'de rr arası düzensiz ritm ve p dalgası yokluğu ile karakterizedir.
neredeyse herkesin hayatında bir kere gecirdiği aritmi cesidi. a.f. gecirenlerin yarısı kendiliğinden düzelir, düzelmeyenler de ya ilacla ya da elektriksel cv ile normal ritmine döndürülür.
en sık gorulen aritmi cesidi olup, ozellikle ileri yaslarda gorulur. inme ve olum riskini artıran atrial fibrilasyon, atriyum ( kulakcık) mekanik fonksiyonunun bozulmasına yol acan ve koordine olmayan atrial aktivasyonla karakterizedir.