bugün

başlık karakter sınırına takılmamış hali "atatürk döneminde büyük devletlerin idare biçimleri" olacaktı, olamadı. mustafa kemal atatürk'ün yaşadığı dönemde dünyada ileri gelen ülkelerin demokrasiden uzak yönetimlerine dokunan bir oda tv. yazısı. yerli ve milli hainler okusunlar diye kopya yapıldı.

"Atatürk’ten önce savaş kazanan Türk komutanlar da kendilerini ve ailelerinin adlarıyla devletler kurmuşlardır. Göktürk Devleti, Karahanlılar Devleti, Büyük Selçuklu Devleti, Hârizmşahlar Devleti, Babür Devleti, Osmanlı imparatorluğu gibi. Atatürk de kurduğu devlete Atatürk Devleti deseydi, hiç de geleneklere aykırı olmazdı.

Kurtuluş Savaşı bittiğinde Mustafa Kemal, tek egemen güçtü. Her istediğini yapacak ve yaptıracak güce sahipti. isteseydi kendi adıyla bir Türk devlet kurabilirdi. Kendisini padişah, kral, şah ilan edebilirdi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin enkazı üzerine kurulduğu Osmanlı Devleti, 622 yıl Osmanoğlularının saltanatına dayalı olarak yönetilmişti.

Halk saltanat ve hilafete dayanan yönetim anlayışını benimsemiş ve içselleştirmişti. Saltanat ve hilafete dayanan yönetim anlayışını, bir yönetim kültürüne dönüşmüştü.

Mustafa Kemal kendisini padişah, kral olarak ilan etseydi halk hem bunu yadırgamazdı ve hem de buna hazırdı.

Ayrıca da 1923 yılında Avrupa ve Asya’nın, önde gelen ülkelerinden ingiltere Krallıkla, Almanya'da Hitler faşizmi ile,

ispanya'da Franko faşizmi ile,

italya'da Mussolini faşizmi ile,

Portekiz’de Salazar diktatörlüğü ile yönetiliyordu.

Fransa ve Yunanistan, askerler tarafından yönetiliyordu.

Doğu’da Afganistan krallıkla,

iran Şahlıkla yönetiliyordu.

Kuzeyde Sovyetler birliği proleter diktatörlükle yönetiliyordu.

Dünyada halk egemenliğine dayanan yönetim, neredeyse yok gibiydi.

Dünyanın önde gelen ülkelerinin yönetim şekilleri dikkate alındığında; Atatürk’ün kendisini padişah ya da kral ilan etmesi, diktatör olması dünyada da yadırganmazdı.

Fakat Mustafa Kemal, tarihte o güne kadar örneğine rastlanmayan bir liderlik örneği sergiledi. Kendi adıyla bir devlet kurmadı.

Padişah, kral ya da şah olmak istemedi.

Diktatör olmanın peşinde koşmadı.

Kendisini değil halkını yüceltmek istedi.

Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir dedi.

Yurttaşlık esasına ve halk egemenliğine dayanan Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdu."

tamamı.

https://odatv.com/ataturk...netiliyordu-10111832.html
yazıda bahsedilmemiştir arap devletleriyse bugünkü gibi krallık, emirlik ve şeriat kanunlarıyla yönetiliyorlardı. tamamına yakını sömürgeydi. en bağımsız gözükenleri mısır'da idareciler ingilizlerin kuklalarıydı. tabiatıyla osmanlı bunlardan farksızdı. işbirlikçi bir haneden avrupalı işgalcilere başkaldıran mustafa kemal ve anadolu halkının peşine düşmüştü.

(bkz: dürrizade fetvası)