bugün

boşuna askere gitmeyen adama kız verilmez dememiş atalarımız. askerlik gerçekten de erkeklerin hayatında önemli bir dönüm noktasıdır. kimi aylarca kendine gelemez kimi kendini bulur da gelir orası kişisine göre değişir. fakat askerlik nekadar fiziksel ve psikolojik olarak yorucu birşeymiş asker sevgilisi olan/olmuş ve onu gerçek bir aşkla beklemiş her kız bunu çok iyi bilir..
edit: askere gitmiş yazarlara sormak istediğimdir, mevzu bahis kişiye nasıl davranılmalı? üstüne gidilmemeli midir yoksa çok yüz verilmemeli mi çözebilmiş değilim.
erkeğin aylar boyunca emir komuta zinciri içerisinde ezilmesi, fiziksel ve ruhsal olarak eziyet çekmesinin sonucudur. ve değişir. ailesine, arkadaşlarına, sevdiği kadına karşı.

yeniden özgür olmanın getirdiği bir hafiflik ile daha umursamaz olur, hayatı daha yaşamaya değer görür, fırsatları değerlendirmek ister, naz kapris çekemez. bunlar sıradan bir askerlik yapmış adamın halleridir. bir de terörle uğraşmış ise kabusları, hayata olan inancının azalması, kendini, vatana duyduğu hisleri sorgulaması da cabası.

askerden dönen erkek değişir. ama ne yazık ki iyi yönde bir gelişme göstermez.

türk ailesinin mutsuz yapısında türk erkeğinin askere gitmesinin büyük bir payı vardır.
askere gitmeden önce bazı işleri yapmak çok zoruma gidiyordu. askerde komutanın verdiği saçama sapan işler sayesin de sivilde yaptığım işlerin değerini anladım. sivilde hem yapıyorum hem para kazanıyorum ama askerde bişi kazandığın yok. çok basit bi örnek verirsem parke taşların arasındaki otları yolmaktan sivildeki her işi beğenir oldum. kısacası askerlik her işi sevdirir.
askere gitmedim ama uzun dönem askerlik yapan arkadaşlarımın değişimlerine ve yaşadıklarına bakıyorum, askerliğin onlara hiçbir şey katmadığı ve çok şey götürdüğü bir gerçek.
bazı şeylerin zaten farkında olan insan değişmiyor, bir kaç gün sonra o yaşadığı süreci bile unutuyor sanki hiç bir şey olmamış gibi hayat devam ediyor.
genellikle aile ve toplumun sırtını sıvazladığı, sen bir numarasın naralarıyla büyüttüğü erkeğin emir alma, itaati öğrenme, yalnızlık, sevdiklerinden ayrı kalma, kendiyle ve hayatıyla ilgili düşünecek vakit bulabilme sürecinde çektiği zorlukların ürünüdür.
askere "erkek" olarak giden çoğu kişi "errrrrkek" olarak döner...
bundandır ki memlekette askerliğini yapmamış adama kız vermezler.
orada onlara ne yapıyorlar bilmiyorum ama bu durumu "kesinlikle doğru tespittir" diye tanımlayabilirim.

tavsiye verilecek olursa, askerdeki sevgili, abi, eş vs. kesinlikle kendi haline bırakılmalı ve çok üstlerine gidilmemeli.. askerlik sürecini, bir nevi karşınızdakine zaman tanımak olarak düşünebilirsiniz. bu süreçte asla, sorunlarınızı asker adayı ile çözmeye çalışmayın.. hiç aklınıza gelmeyecek şeyleri kafalarına takıyorlar ve bunalıma girebiyorlar... askerde tanımadıkları bin bir çeşit tuhaf, akıl hastası, ayı, öküz vs. tipli ve kişilikli insanlarla karşılaşıyorlar... bazen ezilen taraf oluyorlar ve bir erkek için bunu kabullenmek, itiraf etmek zordur, içlerine atıyorlar ve bunlar depresyon, umursamazlık, agresiflik olarak geri dönebiliyor... kendi üstü tarafından ya da arkadaşları tarafından dayak yiyen, hakarete uğrayan askerler de var.. orada neler yaşandığını tam olarak asla bilemezsiniz.. onun için zamana bırakın, kişi askerden dönene kadar, kendi hayatınıza odaklanıp, asker yakınınızın egzantirik davranışlarını sorgulamayın... ama riskli bir dönemdir... askerden dönen sevgiliniz ise herşey bitebilir de, devam da edebilir... o artık sizin aşkınızın yüceliğine kalmış...
(bkz: amerikaya giden erkeğin değişmesi)
yaşanan tecrübelerin getirdiği bir sonuçtur. gerçi her zaman değişme şeklinde olmayabilir, bazen de hayat tecrübesinin artması ve biraz daha olgunlaşma gibi sonuçlar ortaya çıkar.

(bkz: askerlikte karşılaşılan iğrençlikler)
155 gün boyunca her sabah 6 da kalk, buz gibi suyla traş ol, sonra git wc temizle. sadece bu saydığım 2 madde bile yüksek dozajda disiplin içermektedir. disiplini kaldırabilenler askerlik bitince olgunlaşır. hayatı ve düşünce tarzı rayına oturur. ben askerden sonra cıvıtanını görmedim. aslında yok öyle birşey.
en yakın arkadaşınla aynı yere düşmüşsen eğer (valla doğru) her sabah uyanıp aynı muhabbetleri yaptıysan sivildeki gibi, o zaman askerliğin izci kampından farkı olmuyor ben hala aynı ben kalıyor *
Askerden gelen kişi iş hayatına atılabileceği için biraz daha mutlu oluyor. Evlilik icraatlerine de başlıyor.
Doğuda yapıldıysa bu askerlik değişim daha çok oluyor.
Dünyanın kendisinin etrafında dönmediğini ve aslında en delikanlı olanın asla kendisi olmadığını anlamasından ileri gelir. bunları zaten baştan bilenler pek değişmez.
En anlamsız sözlerden biridir. Şahsen ben değişen kimseyi görmedim mal giden mal geldi.
genelde olan durumdur ama geçicidir. giden mal neyse gelen mal o oluyor bir süre sonra tekrar maalesef.
Dönmesiyle birlikte gelişebilecek durumlardır; örneğin makyaj yapmaya başlaması, gratis indirimlerini takip etmesi, "erkek adamın erkek sevgilisi olur" gibi söylemlerde bulunması askerden dönmüş ve değişmiş olmasına bir örnek olabilir.
konuya sadece askerlik olarak bakmamak gerek. ne sebep ile olursa olsun, uzaklara giden asla ayni kisi olarak donmez.
12 ay mıntıka temizle camasırları yıka yemek yap tuvaletlerı temızle halıyle baya degısıyor ınsan o guzel hayatı bırakıp evıne donuyor sonuçta.