bugün

703 sayılı KHK' nin 136/a maddesine göre -artık- herhangi bir 4 yıllık lisans diploması olan idari yargıç olabilecek.

işte 703 sayılı KHK'da yer alan hüküm:

MADDE 136- 24/2/1983 tarihli ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun;

a) 8 inci maddesinin (c) bendinin ikinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"idari yargı adayları için; hukuk fakültesinden mezun olmak veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye'de hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almış bulunmak ya da bakanlığın ihtiyaç durumuna göre belirleyeceği diğer alanlarda en az dört yıllık yüksek öğrenim yapmış veya bunlara denkliği kabul edilmiş yabancı öğretim kurumlanndan mezun olmak,"

yorum yapamıyorum, beni bi gülme tutuyor artık.
(bkz: Yaran yanlış okumalar)
Önceden de farklı fakülte mezunları idari yargıç olabiliyordu. iibf-sbf bitirenler sınava girerek hakimlik yapıyordu.

Şimdi alanını genişletmişler. Anlaşılan bir yerlere atanması gereken yandaşlar ve yoldaşlar var.
Önünü açmak gerekiyor değil mi?
beni aşan çok teknik konular ama galerideki avukat mehmet arkadaşın düşüncelerini paylaşmağa çalışacağım yüksek müsaadenizle;

"biz yıllardır iibf-sbf mezunlarının idari hakim olmasından dem vururduk. hukuk lisanı, eğitimi farklıdır. bir kamu yönetimi mezunu, her ne kadar birkaç hukuk dersi alsa da asla muhakeme ve mukayese gücünü bir hukukçu seviyesine çıkaramaz zira bu, zekanın yanında ama daha fazla eğitim gerektirir.

şimdi kalkıp herhangi 4 yıllık fakülte mezunlarını hakim yaparsanız artık idari yargı koluna başvurmanın anlamı yok diyebilirim. mesela sen nihat abi, oğlun disiplin cezası alırsa kurumundan, evine yıkım kararı gelirse, sgk'dan para cezası alırsan hiç uğraşma artık. kabul et, cezanı çek. 4 yıllık arkeoloji mezunu arkadaşımın hakim olarak oturduğu koltuktan sıhhatli bir karar beklemek için pollyanna'nın toynağını skebilecek kadar iyimser bir halet-i ruhiyeye sahip olman lazım gelir".

beni aşan konular.