bugün

antik eserlerin ve materyallerin bilimsel yöntemlerle incelenmesidir.
Arkeolojik buluntularin saptanip,tarihlerinin belirlenmesinde cesitli olcum ve analiz yontemleri kullanarak,tarihe yardimci olan bilim.
insanlığın kültür tarihini anlamada arkeologlara yardımcı olabilmek için antik eserlerin ve materyallerin bilimsel yöntemlerle incelenmesidir.

Antik eserlerin nasıl, ne zaman, nerede, kimler tarafından ve ne için yaratıldığını anlayabilmek amacıyla arkeologlar çok çeşitli alanlardan uzman kişilerin yardımını istemektedirler. Arkeometri, fen bilimleriyle arkeolojinin ilişkisine de denebilir.

Örneğin arkeologlar kazılarda buldukları organik maddelerin yaşını belirlemek için karbon 14 yöntemiyle tarihleme yaparlar. Bu yöntem doğrudan doğruya arkeologların kendi başlarına yapabileceğinden daha karmaşıktır.
sir christopher hawkes tarafından, yayımına 1958'de başlanan history of art at oxfordve arkeoloji araştırma laboratuarı bülteninin ismi olarak bulunmuş bir kelimedir.

arkeometri kelimesi arkeoloji ve metric (grekçe meitron kelimesinden "ölçme işlemi" bir ölçüm) kelimelerinin birleşiminden meydana gelmiştir ve arkeolojik buluntuların değerlendirilmesinde kullanılan ölçüm veya sistemler anlamına gelmektedir.
arkeolojide çeşitli fen ve doğa bilim dallarının matematiksel ölçüm ve analiz yöntemlerinin kullanılması ve uygulanması olarak tanımlanabilir.