bugün

didim in nerdeyse merkezinde yer alan tapınak.
resimlerden görüldüğünün aksine devasa bi yapıya sahip; sütun boylarına dikkat.
basamakları bile çıkarken kendinizi ezik hisediyorsunuz. yapı zamanında oldukça hayranlık uyandıracak nitelikteymiş ki şimdi bile kalan kısmıyla asaletini koruyor.
kendine has bir akustiği var. merdivenlerden inerken çıkan ses bile bana kulak ver der gibi.
ve meşhur medusa nın başı da burada mevcut.
Didim'in sembolüdür bu tapınak. 1991 yılında Yenihisar olan adı tapınağın bulunduğu antik kentten adını alarak (Didima) Didim olmuştur. Didim' in merkezinden yürüme mesafesindedir. Ama çevresi bakımsız biraz. Gerekli çevre düzeni gösterilmiyor. Hemen yanından geçen karayolu antik yapıyı tehdit ediyor. Aslında Apollon Tapınağını 150 yıl önce kazıyarak bulmuşlar. Zaman zaman yabancı arkeologlar tarafından kazı yapılmıştır .Zamanında deniz hemen yanıbaşındaymış Apollon' un ama asırlar sonra sular çekilmiş ve deniz 4 km uzaklaşmıştır tapınaktan. Kehanet merkezi olup, aslında hiç bir zaman tapınağın tamamlanmadığı söyleniyor. Ama kalan sütunlar ve merdivenler insanı büyülüyor hala. Hele hele bakanı taş yapan Medusa' nın çatlak başına bakınca bir tuhaf duygular içersine girersiniz. Didim ucuz yerdir, orta halli yeridir. 3 liraya karnınız doyurursunuz,15 liraya yıldızlı otellerde kalırsınız. Havası rahattır, bunalmazsınız. Kazık değildir diğer sayfiye yerleri gibi. Gelüniüs, görüniüs.
ben osmanlı ve selçuklu'nun torunuyum diyen başbakan'a kapak olacak anıt. tavsiyem dinamitle patlatılıp yok edilmesidir. tıpkı kendisi gibi hikmetyar'ın dizinin dibinde yetişmiş taliban öyle yapmıştı 2 bin yıllık buda heykellerine.
didim'in simgesidir. sütün boyları insanın başını döndürür. gezmek 2.5 saatinizi alabilir. medusa'nın başını orada görebiliriz. inanılmaz bir ses akustiği vardır.
tapınağı bir kere olsun ziyaret edenlerin, didime aşık oldukları ve ayrılayamacakları söylenir.
bir zamanlar tanrının kahramanca işler yaptığı yere yakın kurulan tapınak, yunanistan'ın en çok ziyaret edilen kutsal yerlerinden birinin ortasında yer alır.
Zindan kuyusu vardir. Zamaninda cezalandirma uygulanirmis. Ve bir tunelinin direk denize ciktigi soylenir.
Didim'in yanı sıra Antalya side'de de bir tane bulunmaktadır.
orijinali 24 sütunlu olan tapınak (didim'dekinden bahsediyorum). doğal afetler, rüzgarlar sonucunda birkaç adet sütun kalmış. eski yunan mimarisine ve kültürüne meraklı olanların gidip görmesi gereken bir yerdir.
antik dünyanın en büyüğü, devasa tapınak...
görsel
görsel

eh, apollon bu, boru mu?
ışığın ve güneşin tanrısı, zeus'un oğlu hemde...

neyse, milattan önce 6. yüzyıllarda apollon tapınağının inşa edildiği didim kenti bir liman kentiydi.
ticaret almış yürümüştü, diğer iyon kentleri gibi zengindi.
işte bu zenginliği tanrıları apollon'a borçlu olduklarını düşünüyorlardı, bu yüzden tanrılarını büyük bir tapınakla onore etmek istediler.

hem komşu kent efes'te de bir artemis tapınağı inşa edilmeye başlanmıştı.
didimliler de efeslilerden geri kalmamalıydı.
bir sidik yarışına girdiler.

hangimiz tanrımıza daha büyük tapınak yapacağız?

tabi didim ile efes'in boy ölçüşmesi mümkün değil, efes her konuda koyar geçer didim'e.
efesliler artemis tapınağını yapmış bitirmiş(mö550), mevlüt okutmaya, duva etmeye başlamış, ama bizim didimliler apollon tapınağını bir türlü bitirememiş.

üstelik kentin tüm bütçesini bu tapınak için harcamışlar, hatta imf'ye başvurup(delos birliği) dış borç bile almışlar.
halk tabi bu tapınağın şehri yoksullaştırdığının farkına varmış, ama borç olmuş gırtlağa kadar, yöneticiler ise bunun üzerine din istismarına başlamışlar.

efes bizi kıskanıyor, milet bizi kıskanıyor demişler.
"apollon tapınağının bitmesi bir beka sorunudur" diyen bile olmuş...

en büyük tapınağı yapabilmek için afrodisias'tan mimarlar, heykeltraşlar getirtmişler.

halk ağır vergiler altında eziliyordu...

tapınak bir türlü bitmemiş, bir sürü yolsuzluklar falan ortaya çıkmış. ama yine de tapınağın kısmi açılışını yapmışlar.
görsel

hatta tapınağın aylık kandil masrafları tartışılır olmuş.
ama tapınağın inşaatı tam 500 yıl boyunca devam etmiş.

velhasılı kelam bu tapınağın inşaatı didim'in sonu olmuş bir şekilde. 500 yılda bitmeyen tapınak hiç bir şekilde tam olarak tamamlanamamış, kalmış bizlere yadigar.
görsel

yadigar kalmış ki gelecek nesiller bakıp ibret alsın, tapınaklara, saraylara dünyanın masrafını yapmasın.

peki bizler bundan ibret almış mıyız?
görsel
görsel
görsel

Yunanistan Korinth'teki Apollon Tapınağı, Mora Yarımadası ve Yunan anakarasındaki en eski Dor tapınaklarından biri. Kentin sembolü olan tapınak, MÖ 560 civarında, kayalık bir tepenin üzerine yerel oolitik kireçtaşından inşa edilmiş.

Peripteral tapınak, ön ve arkada 6, yanlarda 15 olmak üzere, 7 metrenin üzerindeki 42 sütunla çevriliydi. Günümüze yalnızca ayakta kalmış 7 sütunu ve temelleri korunarak gelmiş olsa da Antik Korinth Arkeolojik Sit Alanı'nın sembolü ve günümüze ulaşmış dünyadaki birkaç Arkaik Yunan tapınağından biri olmaya devam ediyor.

F: Greg Gallaher

https://www.facebook.com/...9/posts/3522008064503901/
Güneş'in doğuşu ve batışı mitleriyle bağlantılı olarak inşa edilen tapınaklardır. Kış gündönümünde hyperborealar'ın ülkesine inen güneş tanrısı, nevruz olarak kutlanan koç burcu zamanında en yüksek enerjisi ve verimlilik kapasitesine ulaşır. Böylelikle doğa bu eril figür tarafından döllenmeye hazır hale gelir. O yüzden genellikle gündönümleriyle bağlantılı kurulur apollon tapınakları.
Güzel anılarımın olduğu tapınaktır.

Sütunlarının büyük kısmı zamanla yok olmuş. Geriye birkaç adet kalmıştır. Buna rağmen büyüleyicidir.