bugün

hem komünizm hem anarşizm, Her iki fikir akımı da özel mülkiyete karşıdır, ayrıca sınıf ayrımına da karşıdır. aslında anarşizm fikri komünizme ulaşmayı amaçlar. Ancak karşı çıkılan nokta komünizm anlayışının tepesinde de bir otoriter örgütlenmenin olmasıdır. Kendilerini komünist olarak adlandıran anarşistler, kendi düşünce tarzlarını başkalarına zorla kabul ettirmek istedikleri için ya da komünizm dışında bir kurtuluş olamayacağına inandıkları için değil, ne kadar çok insan kardeşçe yaşama katılırsa ve ilgili herkesin yararına daha sıkı bir işbirliğine ne kadar çok insan katılırsa herkesin yararlanacağı özgürlük ve mutluluğun o denli büyük olacağını aksi kanıtlanana kadar kabul ettikleri için komünist olarak adlandırılırlar.
Marksizm ve Anarşizm, her ikisi de, mücadele arenasına sosyalizm bayrağı altında girmelerine rağmen, bütünüyle farklı ilkeler üzerine kurulmuşlardır. Anarşizmin temel taşı, bireydir. Anarşizmin öğretilerine göre, bireyin kurtuluşu, yığınların, yani kolektif vücudun kurtuluşunun baş koşuludur. Anarşizmin öğretilerine göre, birey kurtulmadıkça, yığınların kurtulması olanaksızdır. Buna uygun olarak, sloganı, "Her şey birey için"dir. Oysa marksizmin temel taşı yığınlardır. Marksizmin öğretilerine göre, yığınların kurtuluşu, bireyin kurtuluşunun baş koşuludur. Yani, marksizmin öğretilerine göre, yığınlar kurtulmadıkça, bireyin kurtulması olanaksızdır. Buna uygun olarak, sloganı, "Her şey yığınlar için"dir.
Anarşizm düşünüşünün önde gelen yazarlarından Kropotkin in savunduğu iki fikir akımının bir araya getirilmesiyle oluşan Anarşist Komünizm düşünüşüdür. Kropotkin, üretim araçlarının mülkiyetinde, ortaklığın ötesinde tam bir paylaşımı savunmuş ve insanlığın evriminde, rekabete oranla işbirliğinin daha büyük bir rol oynadığını öne sürerek, devletin yıkılmasından sonra, merkezle hiçbir bağı olmayan ve aynı anda tarımla endüstriye, kent yaşamıyla kırsal yaşama, eğitimle çıraklığa dayanan bir toplum modeli önermiştir. Bu toplum düzeni de anarşist komünizmdir, hükümetsiz komünizmdir, özgür komünizmdir. Anarşist Komünizm tarihin doğuşundan beri insanlığın peşinde olduğu iki temel amacın sentezidir yani, ekonomik özgürlük ve siyasi özgürlük.
birbirine eşit gibi bir şeydirler, şukeladırlar, gerçekleşmeleri maalesef çok zordur.
(bkz: muhteşem ikili).
Hangisinin haklı olduğunu tarih söyler. Mao'nun çini pol-pot un kamboçyası ve tabi en meşhur olan sscb.