bugün

yoğun olarak; başta yahudi lobisi olmak üzere, rum lobisi ve ermeni lobisinin etkili olduğu bir politikadır.
abd'nin dış politikasında dünya coğrafyasındaki ülkelerin konumlarına göre menfaat grupları değişir. eğer konum ortadoğu ise abd kendi menfaatinden önce israil'in menfaatini düşünür. eğer daha uzak bir nokta örneğin somali buarda önce kendi menfaatini düşünür. bir çok yaptığı hareketi şu anda tek kutup olduğu için (teoride tek kutup ancak pratikte çin ve rusya dünyanın diğer kutupları haline gelmeye başlamışlardır) bm kılıfı altında yapabilir. örnek isterseniz 1992 yılındaki somali'ye abd komutasında 30 bin bm askerinin konuşlanması bm. türkiye'nin de katıldığı, insani bir amaç güttüğü iddia edilen bu konuşlanma sırasında abd 11 günde 20 tane petrol kuyusu açmıştır. ırak-iran savaşı sırasında ırak'a silah yardmı yapan abd ırak'ın kuveyt'i işgalinden 1 hafta önce ırak'a yeşil ışık yakmıştır. saddam ve büyükelçi april glaspie arasında ırak'ın kuveyt'e girmesinden bir hafta önce geçen görüşmede glaspie "Kuveyt'le aranızdaki sınır anlaşmazlığı bizi ilgilendirmez" sözleriyle Irak liderine "yeşil ışık" yakmıştır. ancak kuveyt'e girince "sen misin kuveyt'e giren" şekinde bir yaklaşımla bm'nin de desteğini alarak ırak'a girmiştir. ve şu gün kuveyt topraklarının %60'ına yakın bir bölümünü kullanamamaktadır. yasak bölgedir. sivil giremez. ırak'ın kuveyt'e girmesinden önce ırak-iran savaşında ırak'ı iran'a karşı gazlayan da yine abd'dir ırak'ın güneyinde ian'ın şii propagandası yaptığını ve ırak'ın toprak bütünlüğünün zedeleyeceğini söyleyerek ırak'ı savaşa sevk etmiştir. böylece birbiriyle didişen islam dünyasının iki farklı mezhepli devleti israil'i o bölgede rahatsız edemeyecekti. büyük orta doğu projesi tamamen israil çıkarlarına göre düzenlenmiştir. yani vaadedilmiş topraklar inancıyla yanıp tutuşan israil'e istediğini vermek. sina yarımadasından başlayarak mezopotamya'nın kuzeyine kadar (içinde türkiye'nin güneydoğusu da var).
sonuç olarak ortadoğu'daki dış poltikası öncelikle israil'in isteğine göre şekillenir. bir diğer etkin lobi, rum lobisidir. 1974'te garantör devlet olarak anlaşmalardan doğan hukuki hakkımız olan yaptığımız askeri müdahaleyi abd hiçbir şekilde desteklememiştir. üstelik bu savaşta bize hibe ettikleri silahları kullanmamamızı istemişlerdir ki harekat sonunda bize uzun yıllar askeri ambargo uygulamışlardır. adada iki devlet ortaya çıktıktan sonra da rum devletini tanımışlardır ancak 30 yıla yakın bir süredir k.k.t.c'yi tanımamaktadır ve ambargo altında tutmaktadırlar. (sözde biz abd müttefiki bir ülkeyiz). 1980 yılında abd'nin isteğiyle yunanistan'ın nato'nun askeri kanadına katılması için veto hakkımızı kullanmadık ve yunanistan naton'nun askeri kanadına katıldı ancak aynı yunanistan ab için hala veto hakkını saklı tutmaktadır.
bir diğer baskı grub ermenilerdir. bunu da çk açık şekilde karabağ sorununda görebilirsiniz. azerbaycan'ın ortasındaki bir toprak ermenistan hakimiyetindedir. ve azerbaycan, ermenistan savaşı sırasında abd ermenistan tarafında yer almştır. (tarafsızmış gibi durmuştur fakat silah yardımı yapmıştır) karabağ'ın işgaline ses çıkarmamıştır, ancak aynı azerbaycan enerji kaynakları bakımından zirveye doğru ilerledikçe bir anda azerbaycan'ın koruyucusu durumuna gelmiştir ha hoş karabağ konusunda herhangi bir fikir değişikliği olmamıştır ancak ermeni lobisinin abd'nin azerbaycan poltikasını belirlemede etkinliği azalmıştır. bir başka örnek; askeri müdahalelerde bosna-hersek ve kosova'da da geç kalınmıştır ancak aynı abd somali, kuveyt gibi yerlere anında müdahale etmiştir.
abd dış politikasının en büyük destekçisi hollywood yapımlarıdır. abd'nin bazı lobilerin baskısıyla çizdiği poltikaların bazılarında yaptığı işlern fiyaskoyla sonuçlanması abd'nin en başta kendi halkı tarafından yargılanmasıyla sonuçlanmaktadır. bu sebeple bir çok kahramanlık filmleri çekilmiştir. yeşil çöle gömülen ve neredeyse donunu almadan vietnam'dan kaan abd sanki orada kahramanlıklar göstermiş gibi rambo filmlerini çektirtmiştir hollywood'a, uygulanan askeri operasyonun tamamen bir fiyasko olduğu su götürmez bir gerçek olan bir olayı (olayda 19 abd askeri, binden fazla somalili sivil hayatnı kaybetmiştir.) black hawk down (kara şahin düştü) filminde sanki destanmışcasına aktarmışlardır.
sonuç olarak abd'nin dış politikasında 3 lobi etkilidir, hollywood da desteğini esirgemez. bizim gibi ülkeler de abd "müttefikimiz" dediğinde kendi kendine aptal bir şekilde mutlu olur "abd bize müttefikimiz dedi" gibi çocukça sevinirler. halbuki abd bu gibi dış politikada her limana yanaşan ülkeleri her türlü çıkarında figüran olarak kullanır.
israil yazar, abd oynar, ermeniler yönetirler, rumlar ortalğı toz duman ederler ki bulanık suda balıklar kolay avlansın... *