bugün

çağdaş dönemin sovyet asıllı bestecisi,bütün izlenimcilik dönemi bestecileri gibi bu da sıyırıktır eğer yaşasaydı kendisini dinleyen insanlarla birlikte bir insan kendi eserinde maximum ne kadar koparsa o kadar kopardır.zaten ölüm tarihine bakılırsa(1998)bi kısmıyla da coşmuştur.iyiki de bi dönem dünyaya gelip böyle eserler yapmıştır bu kadar güzel eserler ve kantatlar yazdıktan sonra özellikle de es geschah (faust kantat) cehenneme gidebilme olabilitesi tartışılır.
mükemmel bir adam, ne yazık ki değeri pek bilinmemiş. konçerto ve senfonilerinin yanı sıra film müzikleri de şahanedir ayrıca.
Schnittke'nin başarısı, eserlerindeki geniş melodi zenginliği ile duyguyu oldukça güçlü ve sarsıcı bir şekilde iletiyor olmasında yatar. ilk felç krizleri gelmeye başladığında partisyonları ve eskizleri elindeydi. yine ani bir felç sonrasında hayata gözlerini kapadı.

Naçizane, gözlerimi öldüren bestesi, Die Glasharmonika'dır. Tavsiye etmiyorum.
Çok değişik bir 20.yyıl bestecisidir schnittke. Sovyetlerden çıkan büyük değerlerden birisidir. Ben onun yaylı çalgılar dörtlülerini tanıyorum. Geleneksel müzik ve atonalite, schnittke 'nin müzik dokusunda birbiriyle buluşabilir, ki bu şostakoviç gibi diğer rus bestecilerinin de yaptıkları bir şeydir.

String quartet, yaylı dörtlüsü, no.2 de schnittke arka planda bir "çocuk şarkısını" işler mesela. Atonalite 'nin orta yerinde bu insanı gülümsetir.

Müzik dokusu genellikle polifonik atonal melodi çizgileri içeriyor. Schnittke 'nin de böylece "çıkış noktası " beethoven olmuş oluyor.

Quartetler çok değişik, öyle güzel falan diiller zaten güzel olsun diye de yazılmamışlar, müzikal bir görevi ifşa ediyolar. Ve bu görevi çok iyi yerine getiriyolar.