akp hükümetinin deprem vergisi adı altında toplanan paraları depreme karşı hazırlık kapsamında harcamayıp, bütçeye katması durumudur.

(bkz: akp hükümetinin deprem politikası)

http://www.radikal.com.tr...2009&ArticleID=950300

Deprem vergileri ne oldu?

Hiç değilse hatırladık, diye sevinirken fark ettim ki, bu memnuniyetin altında günah çıkarmaya benzer kendi kendimle bir hesaplaşma da var. Biz başımıza geleni sineye çekme alışkanlığından, bu 17 ağustos 99 depreminde de kurtulamadık ya, bundan böyle yaşayacağımız tabiî afetlerden şikâyet hakkımızı da ebediyen kaybettik, deyip durmuştum o zaman.
Ben akran Türkiye vatandaşları bu felaketle hayatlarında ilk defa, 1938 Erzincan depreminde tanıştılar. Ardı da gelince edilen laflardan deprem felaketinin bu toprakların insanlarına asırlardır musallat olduğunu öğrendik. Deprem olunca irkilip hatırlıyorduk. Neyi olacak, beklenen felakete karşı gene hiçbir tedbir almadığımızı.
99 Marmara depremi bana kalırsa, ülkemizde acısı en çok duyulan afet olmuştur. Farkın sebebi de tek kelimeyle televizyondu. Kameralar yaşanan felaketleri bütün fecaatiyle, yemek sofralarında bile evimizin içine kadar getirdi.
Görecek ve bu sayede tele-vizyonun etki gücünü de öğrenmiş olacaksınız! Gözünüzü yumacağınıza bu sefer dört açın ki, gelecek felakete kadar hazırlanma basiretini gösterelim diye bundan on yıl önce az fetva vermedim.
17 ağustos 99 ertesi, Allah için biliminsanlarımız da nefes tüketmekten geri durmadılar. Jeoloji hocalarımızı -ki çoğu artık ünlüler arasındadır- daha çok o dönemde tanıdık, sevdik, benimsedik. Ara sıra yaptıkları uyarıları ben, gevşemeyelim, artık tedbirde kusur işlemeyelim endişesindeler diye sahiplenmekten de geri kalmadım.
Hatırlayacaksınız, bu defa felaketten hemen sonra Meclis, deprem felaketzedelerine yardım, tahribatın telafi edilmesi ve gerekli tedbirlerin vakitlice alınabilmesi için, ek gelir ve kurumlar vergisini hemen kabul etmişti. Emlak, taşıtlar, özel iletişim ve işlem vergileri de bu maksatla artırılmıştı. O günlerde adı çok geçen işbu 4481 sayılı kanun 31 aralık 2003te yürürlükten kaldırılınca, demek maksat hasıl oldu diye sevinmiştik. Merak etmeyin Özel iletişim Vergisi, Gider Vergileri meyanında alınmaya devam edilecek demişlerdi. Merak etmemeye çalışmıştık.
Dün Radikalde, istanbul Serbest Muhasebeci Malî Müşavirler Odasından yapılan açıklamaları okumuşsunuzdur. On yılda, şu veya bu nam altında milletten 24,1 milyar lira para toplanmış. (Aile başına 1 700 TL.) 2009 sonunda meblağ 27,2 milyarı bulacakmış.
Deprem ertesi Planlama Teşkilatı, TÜSiAD ve Dünya Bankası tamir, telafi ve tedbir maliyetleri toplamının 17 ila 24 milyar lira imiş.
Bu para ne oldu, sualinin cevabı yok. Çıt çıkmıyor.
Peki tamir, telafi ve tedbir için ne kadar harcadınız?
Gene sessizlik.
Arkadaşlar, nereye gitti peki bu toplanan para?
Cevabı veren bir devlet sorumlusu değil de, Muhasebeci Müşavirler Odasının Başkanı Yahya Arıkan:
«Deprem vergileriyle gerçekleştirilen hizmetlere dair bilgiye ulaşılamadı, diyor. Tüm projeler yurt dışından sağlanan kredilerle gerçekleştirilmiş. Yani efendim, deprem vergileriyle toplanan para adresine ulaşmamıştır. Paralar bütçeye gelir yazılmış.»
Yani halk kendisinden istenen fedakârlığı yerine getirirken Devlet işine bakmıştır.
Bizi, alnımıza resmen ve alenen enayi damgası vurulmaktan sakınmaya çalışan Yahya Arıkana teşekkür borçluyuz.
Milletin vergisi Devlete emanettir. Emanete hıyanet olmaz, derler, o da meseldir. Bakalım Emanetçi ses verecek mi?
akpnin, vatandaşların depremden kaynaklı yapı ve nesne tehlikesinden ve devamında insan tehlikesinden korunması için kullanması gerektiği deprem vergilerini gizlice bütçeye katarak, bir manâda, halka karşı olan çok ciddi bir görevi yerine getirmemiş olmalarıdır.
deprem vergisi diye vergi mi var lan. o dediklerin ötv ve benzeri vergiler. ve bu vergilerin bir çoğu avrupa da da var. ayrıca bütçede adem i tahsis ilkesi vardır. sırf bu yüzden fonlar lağvedildi. sanki rahmetli ecevit deprem vergisi getirdi de deprem fonu mu kurdu. şu deprem vergisi olayını bir türlü anlayamadınız amk. bırakın maliyeyi maliyeciler yapsın.
Istanbulda deprem olur da sizinki çıkıp para yok smsle para gönderin derse o zaman halka anlatırsınız bunu.
Deprem vergisi?

Hani şu ecevitin ötvsi mi?