bugün

sigara içen kadın sayısındaki artış major risk faktörüdür.
(bkz: sigaranın zararları)
Akciğer kanseri, dünyada erkeklerde en sık, kadınlarda meme kanserinden sonra ikinci sıklıkta görülen kanser tipi olarak biliniyor. Uzmanlar her yıl daha fazla sayıda kadının yakalandığı bu hastalık konusunda uyarıyor. Suadiye Memorial Tıp Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. ilkay Keskinel, akciğer kanserine neden olan faktörler ile ilgili bilgi verdi.

Sigara tüketimi kadınları tehdit ediyor

Başlıca görevleri, vücuda oksijen alınması ve yaşamsal faaliyetler sırasında oluşan karbondioksitin vücuttan atılmasını sağlamak olan akciğerlerdeki bir doku ya da hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu oluşan akciğer kanseri, hem ölüme en çok yol açan hem de önlenmesi en kolay kanser tipidir. Dünyada en sık 50-70 yaşlar arasında görülen akciğer kanseri, her 11 erkeğe karşılık 1 kadında görülürken, günümüzde neredeyse her 2 erkeğe karşı 1 kadında kendini gösteriyor. Bunun en büyük nedeni artık kadınların daha çok sigara içiyor olması.

Akciğer kanserine neden olan faktörlere dikkat

Akciğer kanseri gelişiminde en önemli risk faktörü % 90 oranında sigaradır. Sigara içen birinin akciğer kanserine yakalanma olasılığı, içmeyen birine göre yaklaşık 20 kat artar. içilen sigaranın &, yani düşük katranlı olması kanser riskini azaltmadığı gibi, sigaraya başlama yaşı ne kadar küçükse, içilen süre ne kadar uzunsa ve günlük tüketim ne kadar fazlaysa, kanser riski de o oranda artış gösterir.

Hiç sigara içmediği halde akciğer kanserine yakalanan her üç kişiden biri, pasif içicidir. içilen her 5 sigara, içmeyenlerin 1 sigara içmesine neden olur. Sigaranın yanı sıra; pipo ve puro içilmesi, çevresel ve mesleki faktörler, hava kirliliği, ailede akciğer kanseri olması, sebze ve meyveden fakir, hayvansal yağlardan zengin beslenmek de akciğer kanseri gelişiminde rol oynar.

inşaat endüstrisinde, su boruları, fren balatası gibi endüstriyel alanlarda ve ısı yalıtımında kullanılmakta olan asbest de akciğer kanserine neden olabilmektedir. Nikel, Radon, Krom, Asit dumanı, Kadmiyum, Alüminyum, Berilyum gibi maddelerin kullanıldığı sanayi çalışanlarında da akciğer kanserine daha sık rastlanıyor.

Erken tanı hayat kurtarır!

Akciğer kanserinin belirtileri olan inatçı öksürük, var olan öksürüğün ve balgamın karakterinde değişme, balgamda kan bulunması, göğüs, sırt, kol ya da omuz ağrısı, nefes darlığı, ses kısıklığı, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, boyun ve yüzde şişme gibi durumlar görülebilse de, erken dönemde hiç yakınma olmayabiliyor. Bu nedenle; akciğer filmi, bilgisayarlı tomografi, balgam incelemesi, bronkoskopi (havayolunun özel bir aletle incelenmesi) gibi yöntemlerle tanının hemen konulması ve tedaviye geçilmesi gerekiyor. Tedavide, tümörün tipine, büyüklüğüne ve yayılımına bağlı olarak; cerrahi, kemoterapi (ilaç tedavisi), radyoterapi (ışın tedavisi) veya bu yöntemlerin bileşimleri kullanılmaktadır. Tedavide en önemli faktör, tanıda gecikilmemesidir. Her kanser türünde olduğu gibi akciğer kanserinde de erken tanı, hayat kurtarır.