bugün

(bkz: yürekten sesler)
fecri ati edebiyatında rol oynamış ünlü yazar.
Selanik'te doğmuş ve ilk tahsilini Serez'de yapmıştır.Orta tahsil için Galatasaray,Edirne ve Kuleli Askeri idadilerinde okumuştur.Harbiye mektebine girmiş olsa bile 2. sınıfa kadar okuyabilmiştir.daha sonra Paris'e giderek Hukuk ve Güzel sanatlar öğrenimine başlamış fakat burayı da bitirememiştir.istanbul'a dönüp Hariciye gümrüğünde çalışmıştır.Sürgün olarak gönderildiği Selanik'ten hareket ordusuna gönüllü yazılarak tekrar istanbul'a dönmüştür.Muhtelif dergilerde yazılar yazıp ateşli nutuklar söylemiş daha sonra ise gazetecilik hayatına atılmıştır.
Hitabet üslubuyla yazdığı tezli romanlarında milli heyecanlara ve sosyal tenkide ağırlık verir.
(bkz: dikmen yıldızı) (bkz: bir şöförün gizli defteri)
Asıl adı Enis Avni' dir.
Aka Gündüz Ömer Seyfettin' in kendisini yazmaya teşvik ettiğini açıkladığı konuşmada, kendisini milliyetçi edenin sevdiği bir bulgar kızı olduğunu söyler: "Bir gün herkes çay kenarında toplanmış havaya bakıyordu. Sevgilimle beraber bizde gittik. Ne var? dedik. Gündüz, havada bir yıldız görünüyor dediler. Güzel Bulgar kızı ellerini çırparak oh, oh; diye sevindi. Neye seviniyorsun, dedim. -Ben mi, dedi. Ne zaman güpegündüz havada bir yıldız görünmüşse, çok sürmez Türklerin başına bir felaket gelir. Ona seviniyorum... O anda yılduz bütün cüssesi ile, bütün ateşten savleti ile beynime indi ve o saniyeden itibaren Osmanlılıktan Türklüğe avdet ettim" Bu olayı Ömer Seyfettin' e anlattığında, Ömer Seyfettin onu hikaye halinde yazmasını söylemiştir. Ne yazık ki bu hikayeyi, gönderdikleri irtika basmamıştır. *
Ömer Seyfettin nakarat adlı hikayesinin konusunu Aka Gündüz' ün bu macerasından almıştır.

* Mecdi Sadrettin, Sevdiklerimiz 1, istanbul Milliyet Mat. 1929 s.43- 44
çılgın şiirlere imza atmış insan;

yürekten sesler

atatürk&;ün tapkınıyız. her şey (o) ;dur. her yerde (o) var.
her gökte (o) eser. her enginde (o) çağlar.
biz (o) ;yuz, (o) biz.
atatürk benim değildir.
atatürk senin değildir.
atatürk onun değildir.
atatürk;
benimdir, senin, onundur, acunundur, evrenselindir, geçmişlerindir, geleceklerindir, ilkesizliğindir, sonsuzluğundur.
her şeyde atatürk!
yerde o! gökte o! .. denizde o! .. varda o! .. yokta o! .
her şeyde o! ..
atatürk!
onun yüreği okyanustur: türk için; yat için! barış için; insanlık, insanlık, insanlık için köpüklenip dalgalanır.
her şey (o) ;dur;
(o) her şeydir.
her şeyde atatürk!
yerdedir, göktedir, sudadır.
görünmezi görür! bilinmezi bilir. duyulmazı duyar! sezilmezi sezer, ezilmezi ezer!
hep, her (o) ;dur!
her şeyde atatürk!
elimizi yüzümüze;
gönlümüzü özümüze kapıyoruz.
biz sana tapıyoruz!
her yerde; her şeyde&; her işte, her gidişte; hep (o) !
hep (o) ! hep (o) ! hep atatürk!
ey dilim bu ne dildir?
bu dili acuna bildir!
ah! atatürk! atatürk! en büyüksün, en büyük!
bir dizginsiz at gibi, bırak beni koşayım! gösterdiğin kırana coşayım, ulaşayım!
varsın! teksin! yaratansın!
sana bağlanmayanlar utansın!
ah! nolaydın, nolaydın; sade türk;ün olaydın.
altınsel oldun atam!
evrensel oldun atam!
mutlarda günler bana.
umulmaz ünler bana.
bu sesim:
içten geliyor içten!
beni sen yaratmadın balçıktan kerpiçten!
beni benden yarattın, kendini bana kattın atam,
atam,
atatürk!
en büyüksün, en büyük.

aka gündüz (hürriyet-i milliye(ulus) 4.1.1934 sf. 3)
eserleri:

türk kalbi (hikaye, 1911), türk’ün kitabı (hikaye, 1911), kurbağacık (hikaye, 1919), dikmen yıldızı (roman, 1927), odun kokusu (roman, 1928), tank-tango ( roman, 1928), hayattan hikayeler (hikaye, 1928), iki süngü arasında (roman, 1929), yaldız (roman, 1930), çapkın kız (roman, 1930), aysel (roman, 1932), ben öldürmedim (roman, 1933), onların romanı (roman, 1933), kokain (roman, 1935), üvey ana (roman, 1935), üç kızın hikayesi (roman, 1933), aşkın temizi (roman, 1937), çapraz delikanlı (roman, 1938), zekeriya sofrası (roman 1938), mezar kazıcılar (roman, 1939), giderayak (roman, 1939), yayla kızı (roman, 1940), bebek (roman, 1941), bir şoförün gizli defteri (roman, 1943), eğer aşk... (roman, 1946), sansaros (roman, 1946), bir kızın masalı (roman, 1954), eserlerinin belli başlılarıdır.

kaynak : nedirbilelim.com
Romancı ve tiyatro yazarı. Binbaşı Kadri Bey’in oğludur. Asıl adı Enis Avni’dir. Selânik’e bağlı Katerin’de doğmuş, ilk öğrenimi Serez ve Selanik’te, orta öğrenimini Eğrikapı Sırp Rüştiyesi, Galatasaray, Edirne ve Kuleli Askerî idadile­ rinde yaptı. Harbiye Öğrencisi iken hastalanınca tahsiline ara verdi. Bir ara Paris’te hukuk ve güzel sanatlar öğrenimi­ne devam etti ise de yanda bırakarak yurda döndü. Hâriciye gümrüğünde memur olarak çalışırken Abdülhamid yöneti­mince Selânik’e sürüldü. 31 Mart Vak’ası (1909) üzerine is­tanbul’a gelen Hareket Ordusu’na gönüllü olarak katıldı. is­tanbul’un işgaline kadar (1919) gazetecilik yaptı. işgal kuv­vetleri onu Malta’ya sürdü. 1932-1946 yılları arasında millet­vekilliği yaptı. Ankara’da Öldü.
Selanik’te yayımlanan Çocuk Bahçesi ile Genç kalemler dergilerinde çıkan yazılarıjle tanınmaya başladı. Millî Ede­biyat akımı içinde yer aldı. Selanik, istanbul, Ankara, izmir ve Adana’da çıkan gazete ve dergilerde değişik takma isim­ler kullanarak yazılar neşretti. Daha çok sâde Türkçe ve sa­mîmi bir üslûp ile yazdığı popüler romanları ile meşhur ol­du. Romanlarında hem realizm hem de romantizm tesiri gö­rülür. Aka Gündüz tiyatro eserleri, şiirler ve hikâyeler de yazmıştır.

Kaynak: http://www.msxlabs.org/fo...gunduz.html#ixzz2zGnCVdbV
gerçek bir atatürkçü yazarımızdır. aynı zamanda atatürk'ün hemşehrisidir. dikmen yıldızı, üvey ana güzel eserlerinin birkaçıdır. r. h. karay gibi çok akıcı bir dili vardır.asker kökenli yazarlarımızdandır.

ı
Eşini fazla kilolarından dolayı fil olarak çağırırmış. Atatürk ile bir sohbetinde Atatürk kendisine sen nesin, diye sorduğunda kendisi anarşist şeklinde cevaplamış. Atatürk ise o zaman sen korkulmayacak birisisin şeklinde yanıtlamıştır. (bkz: eşlerine göre ediplerimiz)
Milli edeb. Dil anlayışını benimsemiştir.

Romanlarında bohem cevresinden ve uç kesimlerden bahseder.

Romanları: dikmen yıldızı, bir şoförün gizli defteri, iki Süngü arasinda, odun kokusu...

Hikaye: türk kalbi, bu toprağın kızları, kurbağacık...

Tiyatro: muhterem katil, yarım türkler, beyaz kahraman...

Şiir:bozgun
ismi Aka olup, günümüzde kullanılan nam-ı diğer anlamındaki a.k.a ile karıştılırmamalıdır. söz konusu şahsiyet, romanlarının konularını gerçek hayattan almaktadır. en çok işlediği konuları: milli mücadele, kurtuluş savaşı ve atatürk'tür. en çok üzerinde durduğu mekanlar ise istanbul ve anadoludur. popüler romancıların temsilcileri arasında yer almaktadır. onun roman kahramanlarında şöyle bir düzeni vardır: iyiler en iyidir, kötüler de her zaman en kötüdür. bilinen romanları: (bkz: dikmen yıldızı) (bkz: iki sürgün arasında) (bkz: zekeriya sofrası)