bugün

afetlerin onlenmesi ve zararlarinin azaltilmasi amaciyla, yapilmasi gereken calismalarin yonlendirilmesi ve uygulanabilmesi icin toplumun tum kurum ve kuruluslariyla kaynaklarinin bu ortak amac dogrultusunda yonetilmesidir.
devlet bazında iç işleri bakanlığına bağlı afet işleri genel mdürlüğünün yürüttüğü yönetimdir.ancak belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarıda bu alanda kendilerini geliştirmektedir.
Afet yönetimi 4 aşamadan oluşmaktadır.
1-ÖNLEME VE ZARAR AZALTMA: Afet tehlikesi ve riski belirlenir, toplum bunlar konusunda bilgilendirilir ve bilinçlendirilir, yasal ve idari yapı geliştirilir, ar-ge çalışmaları yapılır ve ulusal strateji saptanır, önleyici ve zarar azaltıcı mühendislik işleri yapılır
2- HAZIRLIK: Merkezi ve yerel düzeyde acil durum planları yapılır, görevli personel eğitimi ile toplumsal tatbikatlar icra edilir. Arama ve kurtarma faaliyetleri örgütlenir, alarm ve erken uyarı sistemleri , bölgesel ve yerel teçhizat depoları kurulur, Kentsel dönüşüm ve güçlendirme projeleri desteklenir.
3-MÜDAHALE: Afetin oluşundan hemen sonraki acil hizmetleri kapsar. iletişim, arama-kurtarma, acil tedavi, geçici iskan, beslenme, güvenlik, psikolojik destek, tahliye, çevre sağlığı gibi.
4-iYiLEŞTiRME: Afete uğrayan topluluğun yaşam koşullarını afet öncesi koşulların üstüne çıkarmayı hedefleyen uzun vadeli işlerdir. Bunlar, konutların ve altyapının yapılması eğitim, sosyal ve ekonomik çalışmalardır.
çanakkale onsekiz mart üniversitesinde bun abğlı bi bölüm bulunmaktadır. bu bölm acil yardım ve afet yönetimidir. ve burada geleceğin afet yöneticileri yetişmektedir.

--spoiler--
bkz:http://syo.comu.edu.tr/acilyrd.php
--spoiler--