bugün

çocukluğumuzda oynadığımız oyunları tekrar oynamak isteyenler için ilaç gibi adres:
http://www.abandonia.com/index2.php

abandonwareler aslında bizim ne kadar yaşlandığımızı gösteriyor bir nevi.
10-15 sene ekmeği yendikten sonra, dağıtımı yapılan firma tarafından ticari değeri kalmadığına karar verilip kopyalama (bkz: copyright) haklarından feragat edilen dolayısı ile artık beleş olan programlardır.
bu 10-15 sene fark sebebiyle genelde orta yaştaki insanların ya da ileri derecedeki bilgisayar hastalarının nostaljisi olarak göze çarpar.

linux ve xp dahil tüm işletim sistemlerinde eski dos oyunlarını çalıştırmak isteyenler için;
(bkz: dosbox)

dosbox'ın komut satırından oyun çalıştırma sıkıntısından kurtulmak isteyenler için;
(bkz: d-fend)
bu kategoride değerlendirilen oyunlarda büyük bir keyfiyet var. Anladığım kadarıyla hiçbir firma "alın ulan hadi bedavadan oynayın" şeklinde bir açıklama yapmıyor. Kullanıcılar oyunun üzerinden 15-20 yıl geçmesi ve oyunun arayanı soranı olmaması şartıyla kafalarına göre "abandonware" etiketini yapıştırıyorlar. Firmalar bu duruma el mahkum boyun eğiyor gibiler. dolayısıyla oyunların firma tarafından abandonware edilip edilmediği her zaman şüpheli kalıyor.

super mario gibi nintendo oyunlarını zaten geçtim, adamlar hala marioyu bilmem kaç dolara satmaya devam ediyorlar. ulan google play'e ücretsiz yeni mario oyunu süreceğinize, 8 bit oyunları bizlere hibe edin de rahat rahat oynayalım değil mi?..

şu nes oyunları firmaları artık oyunlarının dünya malı olduğunu ilan etseler de rahat rahat adventure island falan oynayabilsek... Olmadı satışa çıkarsınlar alıp oynayalım... Korsancı çoğunluk yüzünden hırsızlık yapmak istemeyen bizim gibiler mağdur oluyor.