bugün

Abdullah Öcalan'ın PKK'ya yaptığı 'Silah bırakmak için toplanın' çağrısıdır.

Öcalanın çağrısı: "Asgari müştereğin sağlandığı ilkelerde silahlı mücadeleyi bırakma temelinde stratejik ve tarihi karar vermek için PKK’yı bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum. Bu davet, silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihi bir niyet beyanıdır."

Sırrı Süreyya Önder, "Hem gerçek bir demokrasinin hem de büyük barışımızın omurgasını teşkil edecek olan olgusal başlıklarımız şunlardır" diyerek şu başlıkları sıraladı:

1. Demokratik siyaset tanımı ve içeriği
2. Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması
3.Özgür vatandaşlığın, yasal ve demokratik güvenceleri
4. Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına yönelik başlıklar
5. Çözüm sürecinin sosyo ekonomik boyutları
6. Çözüm sürecinde demokrasi güvenlik ilişkisinin, kamu düzenini ve özgürlükleri koruyacak şekilde ele alınması
7. Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri
8. Kimlik kavramı, tanımı ve tanımlanmasına dönük çoğulcu demokratik anlayışın geliştirilmesi
9. Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve milletin demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması
10. Bütün bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa.
bu 10 madde bir çok şeyi yeniden tanımlıyor. Devletin yapısının yeniden tanımlanması gibi bir şey bu.
akıllara seçim yatırımını getirmekte.
yeni bir anlaşmazlık çıkmayacaksa şayet, tarihi bir açıklamadır. sırrı süreyya önder kanalıyla tüm kamuoyuna duyurulmuştur. özetle pkk'nin tam manasıyla eylemsizlik, silah bırakma, kalıcı bir barış olgularını kritize etmek için öcalan tarafından kongreye davet edilmesidir.

ağır aksak ilerleyen çözüm sürecinde en nihayetinde atılan en somut adım olarak da nitelendirmek mümkün. 7 haziran sonrası olası bir anayasa sözü alınmışa benziyor. tam olarak hdp-akp arasında ciddi bir ittifak girişiminin kamuoyuna ilk yansımaları olarak da kabul görülebilir. veya en belirginleşmiş hali. bu ve benzeri barış söylemlerini daha öncede çok duymuştuk, içi boş, temelsiz, ve aceleyle alınmış kararlar oldukları için kısa bir süre sonra çözülmeler olmuştu. umarım bu kez kalıcı bir barış için gerekli zemin hazırlanmıştır.
2. demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarının tanımlanması.

Terör sorununu teröristlerin isteklerini yerine getirerek çözen ilk millet olmanın gururunu yaşayabiliriz hep beraber.

Yargılanacaksınız.
2 yıl önceki çağrı:

görsel
10 maddeye baktığımızda hepsi konuşulabilecek konulardır. Mesela ilk maddeyi ele alalım.
1. demokratik siyaset tanımı ve içeriği

Evet Türkiye'de siyaset demokratikleşmeli. Bunun için kuvvetler ayrılığı pekişmeli, yargı bağımsızlığı sağlanmalı, seçim barajı düşürülmeli, siyasi partiler yasası değiştirilmeli, medyanın meclisteki partilere eşit süre vermesi sağlanmalı * , muhalefetin denetleme gücü arttırılmalı, iktidar harcadığı her kuruşun hesabını verebilmeli, bağımsız seçilenler devlet yardımı alabilmeli.
Yukarıda yazdığım bir çırpıda aklıma gelenler. Bunların yapılmasını hemen hemen her siyasi parti ister. iktidar ise mecliste bugüne kadar bunları konuşmak yerine torba yasalarla, geceyarısı önergeleriyle, muhalefet milletvekillerini döverek yasaları geçirildi.
Gelgeleim ki birilerinin eline silah alınca müzakere masalarında hükümetin üst düzey yetkilileri gayet düzgün bir üslupla tartışıyor ve medyaya açıklama yaparken cümleler özenle kuruluyor.Bugüne kadar da hiç ne konuşulduğu açıklaması yapılmadı. Öcalan ile bunları görüşmeye gerek yok ki, mecliste konuşulması yeterdi. Hem silah korkusuyla mı demokratikleşilecek? Benim bu noktada itirazım başlıyor.