bugün

21.yüzyılda devletlerin ve ittifakların benimsedikleri savunma konseptidir.

aslında tam bir muammadır. çünkü 2.dünya savaşından sonra büyük devletler birbirleri ile hiç savaşmamış ve bize nasıl bir konsept belirlediklerini göstermemişlerdir (aman göstermesinler). aslında teorik olarak her zaman çıkıp biz şu konsepti geliştirdik ve artık buna göre yeni bir yapılanmaya gidiyoruz derler ama bu her zaman teoride kalır. bu konseptleride genelde kendi siyasi çıkarlarına uydururlar. mesela bush 11 eylül sonrası çıkıp ben önleyici caydırıcılık konseptini geliştirdim ve buna göre yeni bir yapılanmaya gidiyorum demişti. bu tamamen abd'nin siyasi çıkarlarına arka çıkan bir konseptti.

önleyici caydırıcılık konspti: bir devletin kendine karşı bir tehdit algılaması durumunda bu tehdit gerçeklerşmeden onu önlemeye yönelik hareket etmesidir. işte ırak'a bu çerçevede saldırdılar.

21.yüzyıl savunma konseptini savaş öncesi ve savaş sonrası olmak üzere ikiye ayırabiliriz.

savaş öncesi

gelişen nükleer ve kimyasal silahlar savaşları eskisinden olduğundan çok daha fazla yıkıcı hale getirdi. bir savaş durumunda devletler milyonlarca insanını kaybetme ve asla düzeltilemeyecek yaralar alma hatta ve hatta sovyet ve abd soğuk savaşında olduğu gibi insanlığın sonunu getirebilecek noktalara gelebileceiği için sıcak savaşı son çare olarak düşünüyorlar.

bu sebeple terörizm medya ve istihbarat çok etkili birer silah olarak kullanılıyor. yani eğer türkiye'nin güney doğusu üzerinde bir çıkarınız varsa orayı işgal etmek en son çaredir.istihbarat servisleriniz orada pkk'yı kurup destekleyebilir, medyadaki yandaşlarınız bu olayı istediğiniz gibi halka gösterebilir ve yedirebilir. sizde bu arada istediğinizi alırsınız.

savaş sırasında

savaş sırasında şu an geliştirilmiş en etkili konsept aktif savunma konseptidir. günümüzde çok hızlı hareket eden savaş makinaları sayesinde orduların hareket kabiliyetleri ve hızları artmış buda bir ordunun başına gelebilecek en kötü durum olan baskın yeme olasılığını arttırmıştır. (eee baskın basanındır)

6 gün savaşından sonra geliştirilmiştir. israil bir günde kendisinden çok üstün olan mısır hava kuvvetlerini uçakları havalanmadan yerdeyken yok edince ve kaptırılan hava üstünlüğü sonrasında savaşı kaybedince anlaşılmıştır ki ordular her daim statik değil dinamik olmalıdır.

yani bir tehdit olsun olmasın uçaklarınız hangarlarda değil hep havada gemileriniz limanda değil hep denizde kara birlikleriniz kışlada değil arazide olacak. yoksa bir günde hava savunmanızı kaptırır kaptırılan hava savunmanız yüzünden deniz ve kara güücünüzüde kaybedebilirsiniz.

türkiyede uzun yıllardır uyguladığı 2buçuk savaş konseptinden aktif savaş konseptine adım adım geçmeye çalışmaktadır. hüseyin kıvrıkoğlu'nun başlattığı bu konsept değişikliği halen daha devam etmektedir. profesyonel ordu ile beraber tamamen uygulanabilir konuma gelmesi umulmaktadır.