bugün

içinde bulunduğumuz ay itibarıyle başlayacak olan özellikle sanayideki dev firmaların başlatacağı kıyımdır. Özellikle otomotiv sektörü ciddi bir buhranda vergilerin düşürülmesi işe yaramadı ve yarayacak gibi de durmuyor.

An itibarıyle başta tofaş ve tofaş a üretim yapan firmalar.

Ford-toyota-renault-maysan mando-yazaki-delpi-bosch ve bir çoğu büyük kriz içerisinde siparişler çok çok çok düşük durumda. Önce sözleşmeli çalışanları sonrada sırayla emekliliği gelenleri ve diğerlerini doğramaya başlayacaklar. Sektor mart ayına kadar dayanacak gibi görünmüyor.
Katıldığım kıyımdır. Sayılan markalar ciddi işten çıkarmalar yaptı yapıyor yapacak.
Yıllık 1 milyon üretime göre yatırım yapan firmaların Şu An ki 2019 toplam sipariş adedi 400 binde daralmayı siz hesap edin artık.

Otomotiv de yıllık siparişler 1 yıl önceden hesaplanır ve planlanır dolayısıyla bu 400 binlik adetlerin artması en azından beklenen seviyeye gelmesi imkansız görünüyor o sebeple kim size kriz yok diyorsa ona koca bir hassiktir çekebilirsiniz.
2019 işsizlik beklentisi %12,1 açıklanmıştı. 2018 Eylül'de bu oran, %11,4 seviyesindeydi. Sonraki rakamlar açıklandı mı, takip etmedim açıkçası.

Tahminim, seçimlerden sonra daha da hızlanacak işten çıkarmalar. 2018 sonu itibarı ile birkaç büyük yabancı firmadan 10'ar, 20'şer çıkarmalar olduğunu duydum.

Yerli firmalardan bir kısmı muhtemelen iflas bayrağını çekecek. Bu da oranı artırır haliyle.

2019 sonlarına doğru %13'leri zorlar işsizlik rakamları diye düşünmekteyim. inşallah yaşanmaz tabii ki.

Çalışanlar, işlerinizin kıymetini bilin. Bok gibi bir yıl bizi bekliyor.
olsun yol yabdı.
asgari ücret artmadan önceki toplam maliyetin aynı kalması için, daha az sayıda işçi çalıştırılacaktır.
bu bağlamda bakıldığında işverenin de suçu yok
bir malın maliyeti iki liradan dört liraya çıktı adam malı satamadıktan sonra ne diye ürettirsin.
Maliyetlerin aynı kalması icin işci çıkartmak tek yol değil. Devlet vergi indirimine giderse,maliyetler dengelenebilir. Yahut gecenlerde hukumetin acikladigi isveren destek paketiyle.

Lakin geçici bir süreligine kurumlar vergisini %2 oraninda arttirildi.yani devlet vergi silahini indirmiyor.geriye sadece isveren destekleri kaliyor. Bu önlemlerin sonuclarini kestirmek simdilik zor.
Alınan duyumlar bu yönde. Enaz 2000 kişinin çalıştığı sürekli yurtdışı çalışıp ihracat yapan büyük bir firma, yönetim kurulu toplantısı yapıyor ve sonuç; "mümkün mertebe kimseyi işten çıkartmıyoruz. Gerekirse mesai saatlerinde düşüş, ücretsiz izin v.b. yöntemlerle gittiği yere kadar direniyoruz" oluyor. Aynı firma eldeki son siparişleri yapmakta ve işlerin arkası yok. Peki nereye kadar direnecek bu işverenler?

(bkz: egonomi cohhh eyii)
Ben çok fazla olacagini düsünüyorum bu kiyimim çok ocaklar sönecek gibi.
Yalansa çıkıp açıklama yapsınlar!

Bir otomotiv fabrikası bu ay 1000 kişiden fazla işçi çıkartacaktı ancak hükümetin büyük ricası üzerine bunu nisan ayına erteledi! Çalıştırmadığı kişilere maaş ödüyor bu fabrika çünkü devlet mart ayı dahil maaşların ödemesini üstlendi.
Evet genelde otomotiv fabrikaları sıkıntılı. Dün Opel Corsa ilanı gördüm 117 bin TL de 80 bin TL ye kampanyalı.

Opel Corsa lan bu! Edeceği en fazla 50 bin liralık araba amk! Şimdi sen bu arabalardan ÖTV bir de ÖTV ve arabanın toplam fiyatında KDV alırsan araba mı satılır.
dananın kuyruğu nisan 1 de kopacak ve yaklaşık 5 aydır bulantlarda olan piyasa o vakit oluk oluk kusacak.