bugün

Kolombiya'da ekonomik kriz olunca Dünya Kupası Meksika'da düzenlendi. Kupa'nın başlamasına az bir süre kala Meksika'da deprem olunca büyük yıkımlar oldu ve 10 binlerce insan hayatını kaybetti. Fakat karar bir kere verilmişti. Yani Dünya Kupası Meksika'da oynanacaktı.

Statü yine değişti ve toplam 24 takım 6 gruba ayrıldı. ilk iki takım bir üst tura kalırken, üçüncü olanlardan en iyi 4 tanesi ilk ikiyle birlikte 16'ya kalacaktı. ilk 16'ya kalan takımlar şöyle oluştu; Arjantin, italya, Meksika, Paraguay, Sovyetler Birliği, Fransa, Brezilya, ispanya, Danimarka, Almanya, Fas, ingiltere, Polonya, Uruguay, Bulgaristan ve Belçika.

ikinci turda favoriler fazla zorlanmazken, ingiltere Paraguay'ı 3-0 ile geçti. Arjantin, Uruguay'ı zor bir mücadelen sonra 1-0 ile kupanın dışında iterken, Almanya aynı sonuçla Fas'ı geçiyordu.

Çeyrek finalde tam bir Maradona şov vardı. Önce Shilton'ın üzerinden elle attığı gol ve sonrasında kendi sahasından aldığı topu bütün sahayı katederek bir çok ingiliz oyuncuyu çalımlayıp "Yüzyılın golünü" atıyordu.

Almanya, penaltılara giden maçta ev sahibi Meksika'yı 4-1 ile geçip yarı finale kalmıştı. Yarı finalde, Arjantin, Belçika'yı 2-0 ile mağlup edip finale ulaştı. Almanya aynı sonuçla Fransa'yı 2-0 yenme başarısını gösterip finale adını yazdıran diğer isimdi.

Azteca Stadyumu'nda yaklaşık 115 bin seyirci, muhteşem bir maç izledi. Maça hızlı başlayan Tangocular, 23'de Brown ve 55'de Valdano ile 2-0 öne geçti. 74'te Rummenigge ve 80'de Völler karşılaşmayı 2-2'ye getirdi. Ama son sözü söyleyen Burruchaga, Arjantin'in 8 yıl aradan sonra tekrar kupa kazanmasını sağlıyordu.

Üçüncülüğe uzatmalarda Belçika'yı 4-2 yenen Fransa ulaşırken, Gary Lineker 6 golle gol krallığını kazandı.
http://www.superspor.com
(bkz: 00 dünya kupası)
hayal meyal de olsa hatırladığım ilk dünya kupası.
hayranı olduğum emilio butraguenonun son kez sahne aldığı organizasyondur.
tanrı'nın elinin dokunduğu dünya kupasıdır. (bkz: tanrı nın eli)
diego armando maradona'nın yıldızlaştığı dünya kupası.

maradona'nın çeyrek finalde, arjantin ingiltere maçında, orta sahadan başlayıp tüm ingiliz futbolcuları çalımlayıp attığı o gol unutulmaz.
Daha dün gibi hatırlıyorum maradona ingiltereye ne gol atmıştı.