bugün

sinop cezaevi

şu an müze olarak kullanılan ve sinop'a yolu düşen herkesin mutlaka gezmesi gereken ürktücü, korkunç ve inanılmaz etkileyici cezaevidir. birçok ünlünün çeşitli suçlardan zamanında yattığı belkide tarihin en acımasız yerlerinden biridir. aldırma gönül isimli şarkı sabahattin ali tarafından burada yazılmıştır ki gidip gezdiğiniz zaman sözlerin daha bi anlamlı hale geldiğini kendi gözlerinizle görüyorsunuz. yüksek surlarla çevrili bu mekan denizin hemen yanında, özgürlük ve esaret duygusunu ayıran sadece yüksek surların olduğu yerde..

dışarda deli dalgalar
gelir duvarları yalar
beni bu sesler oyalar
aldırma gönül aldırma

demiyor boşuna sabahattin ali!

en etkileyici yerlerden birisi zindan kısmıdır! içerisi dev gibi taşlarla örülü kapkaranlık bi mekandır. sizi bağlamak için kullanılan kalın mı kalın çelik zincir hemen gözünüze çarpar ilerde. çektiğim bu fotoğraf anlatıyor zaten tasvirlerimi..

http://galeri.uludagsozluk.com/g/sinop-cezaevi/

zindanın hemen girişinde ki şu yazı tüyleri ürperten cinsten;

evliya çelebi 1640 yılında sinop'tan bahsederken çok renkli ama abartılı üslubuyla sinop zindanını şöyle tanımlar: "dev gibi gardiyanlar, kolları demir parmaklıklara bağlı ve her birinin bıyığından 10 adam asılır nice azılı mahkumları vardır. burçları da gardiyanlar ejderha gibi dolaşır. tanrı korusun mahkum kaçırtmak değil kuş bile uçurtmazlar!"

pardon ve parmaklıklar ardında gibi film ve dizilerin de çekildiği yer olan tarihi sinop cezaevi için konuşulacak, anlatılacak çok şey var! yolunuz düştüğü vakit gidip oranın ruhunu bi hissedin derim!