bugün

hakkari de askerlik yapmak

1995 ağustos
aabi eğirdir dağ komando okulunu (acemi birliği) bitirmiştir. kurada hakkari çıkmıştır. abisine telefon eder. "daha ötesi yokmuydu" der telefondaki ses.

1995 ağustosun ortası. meyil izni biten aabi hakkarideki birliğine teslim olmuştur. teslim olduğu gün çukurca ya gideceğini öğrenir. telefon eder abisine tekrar. "daha ötesi varmış" der.

iki gün sonra aabi çukurca yolunda. artık askeri araçlar daha bir telaşlı, askerler daha tedirgindir. araçlar vadiden geçerken herkesin gözü yukardadır. yol zap suyunun kenarından kıvrıla kıvrıla gitmektedir. aabi bu azgın su da nasıl refting * yapılır diye düşünmektedir. bir köprüden geçerken adının şorti köprüsü olduğu öğrenir. askerliğinin bitimine bir ay kala bu köprüde pusuya düşeceğini bilmediğinden etrafa salak salak bakmaktadır.

yol bir müddet sonra zap suyundan ayrılıp dağlara doğru tırmanmaya başlar. tırmandıkça tırmanır. aabi iyiden iyiye tırsmaya başlar. bir yandan "allahım askerlerime bir şey olmasın. şehit cenazesi kaldırmayayım" diye dua ederken bir yandan "kim buraya çukurca dedi, yüksekçe olması lazım" gibi salak salak düşünmektedir.

ağustosun sonu aabinin üçüncü, sonradan can yoldaşı olacağı doktorun birinci operasyonu. çukurcanın güneyinde üç memeler diye bilinen tepeden aabi çukurcaya bakmaktadır. çukurca hakkaten adı üstünde tepelerin arasında bir yerdir. ilçenin adını kim koyduysa daha uygun bir idim bulamazdı diye düşünür. akşam üstü daha da güneyden köpeklerin tacizi başlar. karşılıklı atışlardan sonra ateş kesilir ve dönüşe geçilir.* bölük komutanı * doktora "nasıl operasyonu beğendin mi?" diye sorar. doktor "komtanım daha önce ava gitmiştim ama onlar bize atmıyordu" der. bu espri ilerde doktorla yaşayacağımız güzel anıların habercisi olur.

aabi ilçeye döndüğünde yine abisine telefon eder. "daha da ötesi varmış" der. *