bugün

her isteyen universiteye girecek

ah, benim güzel yurdumun güzel insanları. bu vaat aslında kime yapılıyor farkında mısınız? öğrencilere mi sanıyorsunuz? bu vaat sonucu kazançlı çıkan iki grup var, biri patronlar diğeri de adliyeler ve emniyet güçleri.

türkiye' de sorun eğitimsizlik mi? kısmen öyle ama asıl sorun işsizlik. peki şöyle soralım türkiye' de sorunun kaynağı eğitimsiz eleman olması mı yoksa iş yeri sayısının az olması mı? sanırım ikinci şık daha mantıklı geldi. peki siz eleman sayısını artırıp, iş yerlerini sabit tutarak işsizliği nasıl çözeceksiniz? böyle bir yöntem mümkün mü?

ekonomi okuyanlar arz - talep dengesini bilir. ben okumadığım için kabaca anladığım şey şu: bir malın piyasa değerini piyasa da dolaşan mal miktarı ve o mala olan ihtiyaç belirler. bizim denklemimizde piyasada dolaşan mal ( af edersiniz ama ) biziz, yani öğrenciler. peki bize ihtiyaç duyan kim? iş verenler. çalışana ihtiyaç artmadan piyasadaki çalışacak kişiyi artırırsanız ne olur? ücretler azalır ve patronlar kazanır.

olayın adliye ve emniyet güçleri kısmı ise biraz insan psikolojisinden geçiyor. 22 yaşına kadar okula gitmiş ve eğitim almış yani sürekli sz dinlemiş birinden bahsediyoruz. böyle bir insan sizce aç kalsa hırsızlık yapabilir mi? ya da anarşi yaratacak bir halk ayaklanması çıkarabilir mi? bugün işsizler ordusunun hangi neferi böyle bir iş içine girmiş? bu yaşa gelmiş insan bu yaşa kadar olduğu gibi bundan sonra da baba parası yemeye devam eder. işsizliği de kabullenir.

aslen yiğitlerim bu ülkede herkes üniversiteye de gider, mezun da olur, hatta 2 yıl daha bağlayıp profesör bile olur ama sizin istediğiniz diploma mı?