bugün

trabzonda eylem yapan pkklıların sonu

ordakilerin çoğu kürt değil, türk solcusu. bu kelimeleri türkçeye çevirirsek "ordakilerin çoğu pkklı değil, yasadışı sol örgüt mensubu."

yani olayların bu şekle gelmesinin baş sorumluları. şimdi birkaç kişi hamaset yapacağından hemen cevabını verelim. o an yaptıkları eylemlerle değil daha önce yaptıkları hatalarla...
ne bu hatalar; yıllarca türkiye'yi haklı olduğunuz kadar haksız olduğunuz konularda da burnunuz kanasa aihm'e şikayet ettiniz. türkiye çoğu şeyi olması gerekenden daha çok yumuşatmak zorunda kaldı. tabi bunda geçmiş hükümetlerin aihm ve ab'de kendini yeterince anlatamaması veya anlatmaya gayret etmemesi, antidemokratik olması ve insan haklarına değer vermemesi de çok etkili. başka ülkelerde bu tür örgüt propagandalarına izin verilmezken "biz örgüt değiliz, yakınlarıyız" diye toplanıp örgüt propagandası yaptınız. aihm'de adı çıkmış bir ülke olarak ne yapılsa türkiye haksız bulundu. kanunlarımız aşırı yumuşatıldı. polis eli kolu bağlı müdahale etmeden uzun süre bekliyor ve çığırından çıkana kadar müdahale edemiyor.

aihm sayesinde sınırsız bir özgürlük bulduğunuzu sandınız. ama insan hakları ve özgürlüklerinin, demokrasinin asıl amacını unuttunuz. normal vatandaşın sizi aihm'e şikayet edecek hali yok. devlet ise zaten şikayet edemez. sonuçta sınırsız bir özgürlüğün getirdiği şeylere katlanıyorsunuz. diğer insanlar da sizi özgürlüklerini kullanıp protesto etmek için dövüyorlar. gidin aihm'e şikayet edin. polis bizim dövülmemize izin verdi deyin. hiçbir şey elinize geçmeyecek. ancak orda burda yaygara koparacaksınız, ağlayacaksınız. burda benim yazdıklarım da benim düşünce özgürlüğüm.

yukarda bir cümle kurdum. "insan hakları ve özgürlüklerinin, demokrasinin asıl amacı" nedir? insanlar arasında haklar açısından çoğunluğun istediği olsun diye demokrasi gerekir. böylelikle halkın çoğunluğunun uymayı kabul edeceği kanunlar yapılır. haklar arası eşitlik ise diğerlerinin hakkına saygı duyarak arada kin ve nefret yani faşizm oluşturmamak için gereklidir. tayad gibi yasadışı örgüt üyeleri aihm kararlarıyla devlet düzenini sağlamakla görevli güçlerin elini kolunu bağladıktan sonra meydanı boş bulup dilediğince at koşturdular. sonuç ise insanların temel haklarından yaşama hakkını çiğneyen şerefsizleri savunan bir dernek ve gösterisi. insan haklarını lehinize bir güç yaratmak için aihm yoluyla mahkemeyi kandırarak yanınıza çekebilirsiniz. demokrasi ile yaratılan, düzeni koruyan kanunları bu sayede alaşağı edebilirsiniz. aihm'in görevi devletin yaptığı haksızlık için başvuranların haklarını korumak. yukarda da dediğim gibi terör mağdurları terörü aihm'e şikayet edemeyeceğinden terör yandaşları haksız bir hak elde ettiler. fakat çoğunluğun; insan haklarını çiğner, çiğnenmesine engel olmak için istediği şeyi kanundan çıkarırsanız, çoğunluk o kanunu kendisi yazar ve uygular.

faşizme gelirsek; terör mağduru insanlar veya terör nedeniyle insanların ölümünden vicdanı sızlayanlar tayad gibi teröristlerin haklarını savunanlara karşı faşizan bir duygu elbet geliştirecektir. çünkü yaptıkları aihm sayesinde yanlarına kalıyor. haksızlığa uğradığını düşünen her insan eninde sonunda faşizanlaşır. insanları razı olamayacağı kanunlarla, düzenle yönetmeye zorlayan aihm'in hiçbir suçu yok. ne bilsin antidemokratik bir ülkenin bazen haklı da olabileceğini.. aihm'i kandıran terörist gruplar şimdi bunun cezasını çekiyor.

gerçi onların umurunda değil. onlar bildiğini okur ve yazar. bu "neden yaşanıyor" diye sorgulamaz. insanların neden faşistleştiği umurunda olmaz. zaten faşizanlaşmalarını bir başarı olarak görürler. tabi bu arada piyonlar dayak yer, linç edilir, açlık grevlerinde ölür. örgütün yüksek kademedekilerinin canı yanmaz nasılsa...