bugün

hans joachim morgenthau

Realizmin kuramcı babalarındandır. Çalışmalarında bilimsellik kaygısı varolduğu için realizmi sistematik hale getirmeye çalışır. Ve çalışmaları sonunda realizmin 6 ilkesini keşfetmiştir.
Siyasal gerçekçilik: Siyasetçiler bulundukları nüfuzun toplumsal yasalarını gözetmek zorundadır. Şöyle ki bir siyasetçinin bulunduğu toplumdan farklı olarak beslediği kanaatlar elbet olabilir. Fakat bunları hayata geçiririken son derece dikkatli olmalıdır. Bulunduğu siyasi ortamın gereğini düşünmelidir.
çıkar: Siyasetçi başında bulunduğu toplumun çıkarını hiyerarşisinin tepesine koymalıdır.
güç: Siyasi gerçekliği önemsemek, onu değiştirmemek anlamına gelmez. Ancak siyasetçi kişisel kanaatlerini gözetirken bile onu siyasal gerçeklik ile harmanlamalıdır. Bu konuda onun en büyük silahi güçtür. Güç ne kadar fazla olursa Siyasal gerçekliğin değişmesi bir o kadar kolay olur.
ahlak: Siyasetçinin ahlakı bireyler gibi olamaz."Gerekirse yansın dünyanın alayı iyilik için" diyemez. Onun ahlakını bulunduğu toplumun güvenliği oluştururur.
ılımlılık: Siyasetçi için bulunduğu toplumun çıkarı egemen olsa dahi özellikle uluslararası alanda taviz vermeden egemenliğini arttırmamalı. Aksi takdirde bu güvenlik sorunu doğuracaktır. Çıkarların maksimize edilmesi elzemdir. Lakin çıkarlar uğruna yapılmış davranışlar sonucunda düşmanlık kazanılmamalıdır.
siyasal olan ile olmayan arasındaki ilişki: Siyasetçi politikasını meşru kılmak için etik değerleri, hukuku... vs kullanmalıdır. Gerekirse aslında çıkarı uğruna savaşırken bunu sevimli kılabilmek için bu aktörleri kullanmalıdır. Din için savaşıyoruz, hukuk için hak için savaşıyoruz ya da tüm ezilenlr için savaşıyoruz diyebilmelidir.