bugün

mustafa hakkında her şey

filimden bir replik "bazen tanrılara bir kurban gerekir, ki tanrı kalabilsiner."(mhh-10.55)

filmin konusu pek sıradışı değilmiş gibi görünsede yazılan senaryo filmi ilginçleştirecek güce sahip. aslında çağan ırmak'ın filminde aradığı soru şu: bir insanın yaşadıkları mı geleceğine yön verir yoksa kişi geleceğine yön vermek için geçmişini mi değiştirir. aslında çağan ırmak'ın bu soruya tam olarak cevap vermek istemediği filmin sonunda mustafa nın mezarlığa gelmemesinden ve fakat tekrar eski haline dönmesinden anlayabiliyoruz. belkide asıl cevap budur.

çağan ırmak filminde psikolojiye inmek istemiş bir parça, ama çok yüzeysel kalmış tabi kısıtlı ilmi. zira psikolojik vakalar bilimsel bir alt yapıdan ziyade gözlemleme vasıtasıyla kurgulanmış.

filme akıcılık kazandırmak amacıyla zaman zaman aksiyon içeren sahnelerde çekmiş. fakat bazı sahnelerde kendini, popüler filim repliklerini de kullanmaktan alıkoyamamış. mesela tutsak aldığı fikrete karşı yer yer amerikan soğuk kanlılığını koruyan mustafa yer yer de basmış osmanlı tokadını fikretin suratına. bu sebeple bazı diyaloglar post-realistik olmasına karşılık filmin akıcılığı açısından çok eğlenceli olmuş ve sırıtmamış ve fakat bu durum ile filmin realistik pozisyonu arasındaki gel gitler çok keskin olduğu için bazı yerlerde irkilme ve aşırı uyarılma etkisi yapabiliyor insanda.

bence izlenesi bir film. not verecek olsam 7+/10 verirdim filme. tavsiye olunur.

not1: mustafa'nın abisi ne kadar da gollum'a benziyor.
not2: mustafa'nın abisi ne kadar da ulvi'ye benziyor.
not3: gollum la ulvi birbirine benzemiyor olabilir.