bugün

fovizm

yetişmeleri, kökenleri birbirinden çok farklı ama emelleri birbirine oldukça yakın genç ressamlardan oluşan bir topluluğun tabloları paristeki bir sergide bir araya geldi bir sanat eleştirmeninin bu sanatçıları "les fauves"(vahşiler) diye nitelendirmesi akımın sonradan fovizm diye adlandırılmasına yol açtı. 1905-1907 yılları arasında büyük yankılar uyandıran bu resim akımının başlangıcında ne bir bildiri ne de ortak kuram ylayınlandı; tersine, fovizm kendiliğinden doğdu; ortak noktaların ve benzerliklerin fark edilmesi de bu genç ressamları yüreklendirdi ve birbirine yaklaştırdı.
fovizmi benimsemiş ressamlar arasında önce, akımın önderi henry mattise i ardından da marquet, manquin, moreau, laprade van dongen, derain, vlaminc, dufy, othon friesz ve georges braque ı saymak gerekir.
izlenimciliğin bir uzantısı olmasına ve van gogh, bonnard, gauguin gibi ressamların deneyimlerinden yararlanmasına karşın, bu resim akımı izlenimcilikten ayrıdır. fovizmde ne aşırı süslüdür. ne de simgeseldir; katıksız saf resimdir. Ve dufy nin dediği gibi "düş gücünün, desen ve renkle beliren mucizesi"dir.