bugün

lisan

dil..

bir kelimenin, bir cümlenin bir paragrafın, bir makalanin, broşürün veya bir kitabın anlaşılmasının önemi bilindiği gibi önce bunların yazıldıkları dilin(lisanın) bilinmesi gereklidir..

lisan insanlar arasındaki iletişimi kurmak için en etkili yoldur. lisanı basitçe tanımlarsak; insanların tercih edebilme, düşünebilme, ayırabilme kabiliyetler isonucu olan ve bu kabiliyetlerin etrafında zihninde olanları aktarabilme aracı da diyebiliriz..

lisanın tarihine bakarsak; hz adem (as) a rabbimiz tarafından öğretilen isimler olarak kuran ı kerim de bakara suseri 31'de görürüz..insanı yaratan ve ardından ona isimleri öğreten (lisanı) allah'ın sünnetullahı gereğidir..

"ey insanlar biz sizi bir erkekten ve bir kadından yarattık ve birbirinizi tanımanız için sizi halklar ve kabileler yaptık. şüphesiz allah katında en üstün olanınız en takvalınızdır" hucurat suresi 13'de olduğu gibi insanları kabililere ayırmış ayrı ayrı halkların ve kabilelerin anlaşabilmeleri için yine allah ın yasası ile ayrı ayrı diller lütfetmiştir..

" göklerin ve yerin yaratılması ile dillerinizin ve renklerinizin ayrı olması onun ayetlerindendir. şüphesiz bunda bilenler için ibretler vardır." (rum suresi 22/30)

dolayısıyla ne dilde, ne insanların ırklarında allah katında bir üstünlük, bir ayrıcalık yoktur..

kuran da lisan meselesi
kuran ın indiriliş gayesi