bugün

islam da kölelik

meşruluğunu kuran ayetlerinden alır. bunlardan birkaçı:

"ey müminler! ellerinizin altında bulunan (köle ve cariyeleriniz) ve içinizden henüz ergenlik çağına girmemiş olanlar, sabah namazından önce, öğleyin soyunduğunuz vakit ve yatsı namazından sonra (yanınıza gireceklerinde) sizden üç defa izin istesinler." (nur, 58)

"allah, hiçbir şeye gücü yetmeyen, başkasının malı olmuş bir köle ile katımızdan kendisine verdiğimiz güzel rızktan gizli ve açık olarak harcayan (hür) bir kimseyi misal verir. bunlar hiç eşit olurlar mı? doğrusu hamd allah'a mahsustur. fakat onların çoğu (bunu) bilmezler." (nahl, 75)

"allah, su iki kişiyi de misal verir: onlardan biri dilsizdir, hiçbir şey beceremez ve efendisinin üstüne bir yüktür. onu nereye gönderse bir hayır getiremez. şimdi, bu adamla, doğru yolda yürüyerek adaleti emreden kimse eşit olur mu?" (nahl, 76)

"ey iman edenler! öldürülenler hakkında size kısas farz kılındı. hüre hür, köleye köle, kadına kadın (öldürülür). ancak her kimin cezası, kardeşi (öldürülenin velisi) tarafından bir miktar bağışlanırsa artık (taraflar) hakkaniyete uymalı ve (öldüren) ona (gereken diyeti) güzellikle ödemelidir. bu söylenenler, rabbinizden bir hafifletme ve rahmettir. her kim bundan sonra haddi aşarsa muhakkak onun için elem verici bir azap vardır." (bakara, 178)

"iman etmedikçe putperest kadınlarla evlenmeyin. beğenseniz bile, putperest bir kadından, imanlı bir câriye kesinlikle daha iyidir. iman etmedikçe putperest erkekleri de (kızlarınızla) evlendirmeyin. beğenseniz bile, putperest bir kişiden inanmış bir köle kesinlikle daha iyidir. onlar (müşrikler) cehenneme çağırır. allah ise, izni (ve yardımı) ile cennete ve mağfirete çağırır. allah, düşünüp anlasınlar diye âyetlerini insanlara açıklar." (bakara, 221)

"yanlışlıkla olması dışında bir müminin bir mümini öldürmeye hakki olamaz. yanlışlıkla bir mümini öldüren kimsenin, mümin bir köle azat etmesi ve ölenin ailesine teslim edilecek bir diyet vermesi gereklidir. meğerki ölünün ailesi o diyeti bağışlamış ola. (bu takdirde diyet vermez). eğer öldürülen mümin olduğu halde, size düşman olan bir toplumdan ise mümin bir köle azat etmek lâzımdır. eğer kendileriyle aranızda antlaşma bulunan bir toplumdan ise ailesine teslim edilecek bir diyet ve bir mümin köleyi azat etmek gerekir. bunları bulamayan kimsenin, allah tarafından tövbesinin kabulü için iki ay pespese oruç tutması lâzımdır. allah her şeyi bilendir, hikmet sahibidir." (nisa, 92)