bugün

aşk filmlerinin unutulmaz yönetmeni

80'lerin toplumcu sanat filmleri dönemine sağlam giydiren filmdir. darbe sonrası cahille sohbeti kestim modundaki ortaköy aydınları zümresi ve o zümrenin yön verdiği türk sineması'nda dışarda kalan bir yönetmenin hikayesidir.

hocamlı çiğ konuşmalar, kendilerinin bile inanmadığı, anlam veremediği fikirlerle bezeli cümleler kurmak zorunda kalan dışardakiler, galatasaray lisesi mezunlarına, diplomat, kolej çocuklarına özenmiştir. sırf içeriye girebilmek için.

ayakkabı tamircisinin oğlu mümin yani haşmet asilkan da yırtmak isteyenlerdendir. incir festivali ödülüne bile razıdır. korku içindedir. çünkü yıllar geçmiş. değişen her şeyin artık dışında kalmıştır. bu korku yaşlılık korkusu değil. unutulma, yok sayılma, dışlanma korkusudur.

kültür bakanlığı'ndan ödenek kapma, trt'ye kapağı atma peşindeki çakal yönetmenlerin sırf dönemin sinemadaki modası olan sol görüşe yakın durmaları da içerde kalabilme hırsından başka bir şey değildir. nitekim onların da sol görüş ya da ülke açmazları umrunda değildir.

öyle bir toplu aptallaşma dönemidir ki bu en saçma filmler bu dönemde çekilmiştir. o dönemde çekilen flu filmlerin çoğu bugün alay konusudur. ne ironik; toplumcu sinema peşindeki 80 sonrası enteller eski türk filmleri ile nayır, nolamaz diye alay ediyorlardı. tarık akan, türkan şoray, hülya koçyiğit, erdal özyağcılar gibi usta oyuncuların en kötü filmleri hep bu dönemde çekilmiştir.

iyi filmlerde vardır elbet. ne 60, 70'lerin abartıları ne de 80'lerin saçmalıkları ile bezeli yalın filmlerde yine bu dönemde çekilmiştir ki zaten bu sanat filmleri furyasının da artık sona erdiğinin müjdecisi olmuştur.

haşmet asilkan türlü aksilikler, imkansızlıklar ve hiç olmayacak bir senaryo ile bekleneni yaşamıştır. sinemasıyla yani dünyasıyla vedalaşırken son anda yeni bir aşk filmi teklifi gelir. özüne döner filmin sonunda. aslında özünü de hep korumuştur. kahvede okeyini atmış. eski artizlerle bağını hiç koparmamıştır.

şener şen'in her rolü başarıyla oynayabileceğini bir kez daha ispatlayan çok başarılı bir filmdir.