bugün

vaka i vakvakiye

19. padişah olan dördüncü mehmet dönemine rastlar. altı yaşında padişah olan ve kanuniden sonra en fazla tahtta kalan padişahtır. iradesiz bir devlet adamı imajı çizmiş, babannesi kösem sultan'ın kellesinin alınmasına müsade etmiştir. hoş bu dönem, uyumsuz kim varsa kellesi alınmış. hani bizim hükümet düşer yenisi kurulur ya, o dönemde de kelle alınıp yerine yenisi atanıyormuş.

neyse efenim, dördüncü mehmet devlet hüküm ve kaidelerine bağlı kalacağım derken farketmediği ve günden güne kaybettiği otoritesi ile, yeniçeri isyanına sebep maaşlarının ödenmemesi ve annesi -adını hatırlayamadım- devlet işlerine daha fazla müdahil olduğu içün, yeniçeri'ler suçu padişaha değil, devlet kademelerinde bulunan 30 a yakın kişide bulmuşlar ve bu listeyi de dördüncü murat'a iletmişler.

efenim, basiretsiz ve iradesiz padişahımızda usulen "yapmayın etmeyin" demiş ama noksansız tüm isimleri teslim etmiştir.

olayımızı özetlersek,

Askerin bir bölümüne ayarı bozuk para verilmesinden ve bir bölümüne ise hiç aylık verilmemesinden ötürü istanbul'da ayaklanma çıktı. Ayaklananların padişaha verdikleri bir listedeki 30 devlet adamı ve saray ağası öldürtüldü ve cesetleri Sultanahmet Meydanı'nda bir çınar ağacına asıldı. Bu olaya Vaka-i Vakvakiye denir.

beysar topkapı sarayı'ndan bildirdi.