bugün

anayasa değişikliği paketi

akp'nn kendisini koruma adına yaptığı değişiklik paketidir. en büyük eleştirilerim şunlardır.

1) yargıdaki değişikliklerle yargı yürütmenin bir kolu haline getiriliyor ki bu da ancak dikta rejimlerinde görülür. en doğrusu hsyk'nın yapısına dokunma ve yargıtay üyelerini yargıçlar kendi arasında seçmesini sağla. ayrıca adalet bakanı ve müsteşarı hsyk'dan çıkarılırsa yargı daha hızlı işler.

2) memura toplu sözleşme hakkı verilse de grev hakkı verilmemesi, memurlara pazarlık gücü şansı vermediğinden kadük kalacaktır. ayrıca işçi sendikalarına verilen grev hakkının memurlara verilmemesi anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. bu nedenle bu yasa aleyhine bu ilkeye dayanarak dava açılabilir.

3) parti kapatmanın meclis iradesine bırakılması yanlıştır. çünkü ülkenin bütünlüğüne zarar veren dinci ve bölücü partileri kapatmak imkansız olacaktır. hatta bir gün iktidar partisi göstermelik bir suçla muhalefet partisini kapatabilir ki bu da dp'nin sonunu getiren tahkikat komisyonu'nun güncel halidir.

4) darbecilerin zamanaşımı nedeniyle yargılanamaz argümanı geçerli değildir. sacit kayasu'nun 28 Mart 2000`de hazırladığı ve kendisi hakkında ihraç kararı verilmesine neden olan iddianameyle zamanaşımı süresi bu yıla uzamıştır. istenildiğinde bu yıl darbeciler aleyhine dava açılabilir.

5) yaş kararlarının yargı yoluna açılması ordudaki hiyerarşiyi bozduğundan dolayı tsk'da huzursuzluğa neden olacak ve f tipinin tsk'da mevzilenmesine zemin hazırlayacaktır. tsk da mecburen ihraç edemediği personeli pasif göreve tayin ederek istifaya zorlamayı düşünecektir.