bugün

sovyet simgesinin ayı olduğunu bilmeyen solcu

ilkel toplumlardan günümüze değin insanoğlunun çeşitli bitki veya hayvanları bir totem olarak görüp kabul etmesinden habersiz olan kişidir.

siyasi tartışmalar, ayrışmalardan ziyade insanın neden böyle bir gereksinim duyduğu ise ilginçtir. yanılmıyorsam Freud bu ilginçliği töre-kutsaliyet veya toplumun bilinmez kökünü açıklayıcı unsur olarak niteler. buradan iki çıkarım yapılabilir;

- toplumların veya açık ifade ile ırkların tam olarak, bilimsel manada kökeni tam olarak bilinmemesinden ötürü ortaya çıkmış ve ilgi görmüştür.

- ilkel zamanlarda tabiat ile içiçe yaşayan insan, gündelik ve basit yaşantısında sık sık karşılaştığı ve kendisine göre daha komplike ve düzenli yaşayan hayvan-bitkilerden etkilenerek karşısındaki güçlü ve kompleks bu iki unsuru kendi basit ve ilkel yaşantısına özenti haline getirmiştir.

--spoiler--

Totemin eski toplumda aynı zamanda evlilik sisteminin bir düzenleyicisi olduğunun tespit edilmesi, toplum tarihinde evlilik ve akrabalık biçimlerinin değişkenliğinin Lewis Morgan tarafından ortaya konulmasının ertesinde, en az bunun kadar önemli bir buluştu.
--spoiler--

totem-insan ilişkisi hakkında faydalı bir yazı için; http://ozgurpencere.org/forum/viewtopic.php?t=8827