bugün

akdeniz ile atlas okyanusunun karışmaması

tefsir kitaplarındaki hikayesi meşhurdur bunun.. hani şu kaptan kustolu olan:

şimdi bigün kaptan kusto yine çok önemli bilimsel araştırmalarından birini yapmak için, tam bu iki denizin birleştiği yerde denize giriyomuş;. akdenizden girmiş bu .. atlantikten çıkmış.. ama nası heycanlı;. "ananskiym noluyo la " demiş.. "noluyo la" demiş hemen ordakiler..

"ananskiym bu iki deniz birbirine karışmıyo ya la" demiş kusto.. "nası karışmıyo la" demiş ordakiler..
"olum burda su yuttum. orda da yuttum.. ikisi de tuzlu. amma burdaki sıcak, ordaki de o kadar sıcak değil, amma bu iki su karışmıyo" demiş.. "vallaha mı la" demişler.
"vallaha olum inanmıyosan gelin kendiniz bakın" demiş kusto!.

sonra orda bi de müslüman varmış. sırıtarak gelmiş bunnarın yanına. "ne heycanlandınız amnakoyım" demiş. "ne sırıtıyon la yarakhasan" demişler buna.
"yaraam ben biliyodum ki bunun böyle olduğunu" demiş yarakhasan. "nerden biliyodun la nyaraam" demişler.
"olum kuranda yazıyo ki" demiş yarakhasan da!!. açmış göstermiş.. sonra hepsi secdeye durup şahadet getirmiş.. sonra kusto da çıkmış gemiye. o da secdeye durmuş.. sonra hep birlikte ikindi namazına durmuşlar...

lakin burda bir ufak dipnotu hemen söyleyeyim.. iki denizin karışmadığı; yarakhasandan ve dahi kurandan binlerce yıl önce denizcilerin kitaplarında yazıyordu.. kaldı ki bu iki deniz yavaş yavaş birbirine karışmaktadır da!!!