bugün

fecriati toplulugu

fecriaticiler, türk edebiyatında ortak bir görüş çerçevesinde bir araya gelip, bunu kamuoyuna bir bildiriyle duyuruan ilk topluluktur.

bildirisini, 24 şubat 1909 tarihli servet-i fünun dergisinde yayımladı. bu bildiride ahmed samim, ahmed haşim, emin bülent, emin lami, tahsin nahid, celal sahir, cemil süleyman, hamdullah suphi, refik halid, şahabeddin süleyman, abdülhak hayri, izzet melih, ali canip, ali süha, faik ali, fazıl ahmed, mehmed behçet, mehmed rüştü, köprülüzade mehmed fuad, müfid ratib, yakub kadri'nin imzalrı yer aldı. fecriaticiler bu bildilerinde amaçlarını çöyle açıklıyorlardı: dilin, edebiyatın ve sanatın gelişmesine hizmet etmek, genç yetenekleri bir araya getirmek, kamuoyunu aydınlatmak, topluluk üyelerinin eserlerini bir dizi halinde yayımlamak, ülkemizdeki halkın edebiyat zevkinin düzeyini yükseltmek, türk edebiyatının eserlerini batı'ya, batı edebiyatının ürünlerini de doğu'ya tanıtmak.

fecriaticiler edebiyat ve sanatı her şeyin üstünde tutuyor, sanat şahsi ve muhteremdir ilkesini savunuyor, günlük siyasetten de oldukça uzak durmaya çalışıyorlardı. bir topluluk oluşturmalarına rağmen, ürünleri birbirinden kopuktu: şiirlerinde duygusallık ve romantizm belirleyici rol oynadı, gözlemden çok, izlenimleri şiirleştirmeye çalıştılar. fecriati şiirine damgasını vuran şair, ahmed haşim olmuştur.