bugün

kader irade catismasi

az sonra çözüme kavuşacağına inandığım sorundur, sorundur; çünkü, bu hala pekçok insan tarafından anlaşılamamış durumdur.

öncelikle iyiliği de kötülüğü de yaratan allahtır, seçim sizin şahsınıza bırakılmıştır.

işin özü şudur;

cenabı allah sizi yaratır ve kaderinizi oluşturan öğeleri sizinle birlikte takdir eder. bu kaderdir, az sonra açıklamaya çalışacağım kısım ise iradenin izahıdır

iradenizi ilk elde ettiğinizde, karşınıza 3-5-7 ya da daha fazlası, belki de milyonlarca seçenekler çıkar, siz de sorunun çözümü için, bu seçeneklerden birini seçer yolunuza devam edersiniz. bu yol iyi de olabilir kötü de, sizi iyi yola da götürebilir, başınıza büyük işler de açabilir. işte bu seçenekler, iyi ya da kötü olmak kaydiyle allah tarafından yaratılır ve seçiminize sunulur. siz iyiyi seçerseniz, bu seçimi yani iyiliği yaratan da allahtır, kötü seçimi yaparsanız da yine seçeneği yaratan allahtır. bu noktada allaha kızmak, öss sorularını hazırlayan ösymye yanlış yapmanıza sebep olacak seçeneği oraya koydu diye kızmanıza benzer.

burada ise şöyle bir nokta karşınıza çıkmaktadır, genel olarak önceden sergilediğiniz davranışlar ya da bizim kullandığımız deyimle yaptığınız seçimler sizin bir sonraki aşamada karşılaşacağınız seçenekleri etkiler. yapılan iyi seçimler genel olarak bir sonraki aşamanın seçeneklerinin olumlu olması yönünde bir etkiye sahiptir. tabii yapılan seçimin kötü olması için de benzer bağlantı söz konusudur.

güzergah allaha, dönmek size aittir sözü ise kısmen doğru ama meseleyi 100 kmlik yolda topu topu 2 dönüş yapmak gibi algılamak dünya hayatını ve kaderi küçümsemektir, işin özüne inildiğinde hayatımızdaki bütün davranışlar için bu söz konusudur. su içmenizden, bir çocuğun başını okşamanıza; namaz kılmanızdan, adam öldürmenize kadar, küçük ya da büyük bütün davranışlarınız, bir sonraki adımınız etkiler, işte bu sebepledir ki kurana ve sünnete bağlı hareket etmek insanın hayatını düzene sokar.

elbette ki bunlar genel yorumlardır, zaman zaman "bonus" diye nitelendirebileceğimiz birtakım durumlar ortaya çıkabilir, bunlar olumlu ya da olumsuz olabilir.

sonuç itibariyle 60-70 sene gibi uzun bir zaman diliminde milyonlarca durumla karşılaşacak ve yine milyonlarca seçenek yapacağız. bu da iradenin kompleksliğini ve özgürlüğünü göstermesi açısından önemli.

iyiyi veya kötüyü seçen biziz, onları seçmemizi sağlayacak kabiliyeti ve seçenekleri yaratan allah.

metni çok değerli bir islam adamının sözüyle bitiriyorum.

"halk-ı şer şer olmadığı gibi, kesb-i şer şerdir"* **