bugün

sosyalist kalkınma

otoyolda 200 basayım diye araç üretmeyen bir kalkınma modeli. bmw üretmiyor, satayım kar edeyim diye gereğinden fazla otomobil bile üretmiyor, satamayınca o fabrikadaki işçileri kapı önüne koymamak için. onun yerine çok katlı metro sistemleri üretiyor. evine işine rahat ve hızlı bir şekilde gidip gelebiliyorsun. yaptığı ladayla da arka koltukta manita yiyemiyorsun ama birkaç litre benzinle ankara'dan istanbul a gidebilirsin.

"devlet kooperatifler kurup malımızı ürünümüzü elimizden ucuza alacak, biz de ürünümüz üzerinde spekülasyon yapıp karaborsadan vurgun yapamayacağız iyisi mi buğdaylarımızı saklayalım ya da yok edelim" zihniyetiyle milyonlarca insanın hayatına kastetmek te "komünizmin kara kitabı"nda kendisine havale edilen trajedilerden biridir.

refah düzeni dediği sistem kendi anavatanında çatırdıyor, adamlar yüzsüz yüzsüz devletten bankaları kurtarması için para istiyor. yani kapitalizmin kendisi bile kıçı sıkışınca serbest piyasa falan dinlemiyor devlet müdahalesi dileniyor. bizim buradakiler hala kapitalizmin refah getirdiğini zannedip olmayan beyinleriyle sosyalizmle dalga geçiyor.

öte yandan bu kapitalizmin ahlakı da öyle eğlencelidir ki, adam hem koca bankayı ve şirketi batırıyor; sonra da bunların pisliğini temizlemek için ayırtılan fondan kendi maaşlarını ve primlerini talep ediyor. (bkz: lehman brothers)

aloo, işsizlik diyorum, yüzde 13.8 küçülme diyorum canım kardeşim.

bmw ye binecek parası olanların ihtiyacı olmayan kalkınma.