bugün

çoklu zeka kuramı

Çoklu zeka kuramı Howard Gardner tarafından 1983 yılında geliştirilmiştir.

bedensel-dokunsal zeka : Bu tür zekaya sahip olan kişiler; bedenlerinin farkındadırlar.Sportif hareketlerde başarı gösterirler.Duygularını vücut dilleriyle anlatabilirler.Tiyatro,drama,spor gibi etkinliklerden hoşlanırlar.

Sözel-Dilsel zeka : Bu tür zekaya sahip olan kişiler;sözlü iletişimden hoşlanırlar.Konuşarak kişileri ikna etme kabiliyetleri vardır.Avukatlık,öğretmenlik gibi meslekler bu alanda yer alır.

görsel-uzamsal zeka : Bu tür zekaya sahip olan kişiler;üç boyutlu düşünebilirler.Bulmaca çözmekten hoşlanırlar.Resim ve sanat etkinliklerinden zevk alırlar,harita ve tabloları kolayca okuyabilirler.Nesneleri hayal etmede başarılıdırlar.Görsel ayrıntılara dikkat ederler.Mimarlık,mühendislik gibi meslekler bu alanda yer alırlar.

müziksel zeka : Bu tür zekaya sahip olan kişiler;ses tonlarını tanır,ses farklılıklarını ayırt etme,şarkıların melodilerini hatırlamada başarılıdırlar.Ritim tutma,şarkı söyleme,mırıldanma,beste yapma gibi etkinliklerden hoşlanırlar.Müzisyenler bu alanda yer alır.

Mantıksal-Matematiksel zeka : Bu tür zekaya sahip olan kişiler;soyut kavramsal düşünme,matematiksel işlemlerde başarı,sebep sonuç ilişkilerini kolayca anlama,bilgiler arasındaki bağı anlama,hipotezler kurmada başarılıdırlar.Bilim adamları,matematikçiler,muhasebeciler bu zeka alanındadır.

sosyal zeka : Bu tür zekaya sahip kişiler empati kurmada,ikna etme kabiliyetinde,paylaşma ve yardım etmede başarılıdırlar.Politikacı ve din adamları bu zeka alanındadır.

içsel zeka : Bu tür zekaya sahip kişierin bağımsızlık duygusu gelişmiştir.Kendi başına karar verirler.Kendi yeteneklerinin farkındadırlar.Özsaygıları yüksektir.Eleştirilmekten çekinmezler.Yalnız yaşamaktan hoşlanırlar.Bireysel projeler geliştirmekte başarılıdırlar.

doğa zeka : Bu tür zeka sahip kişiler;doğa olaylarına meraklıdırlar.Bitki ve hayvanlara ilgi dler,bahçıvanlar bu zeka alanına sahip kişilerdir.