bugün

kemalistlerdeki yabancı düşmanlığı

kökeni birinci dünya savaşı, sevr anlaşması ve kurtuluş savaşı olan düşmanlıktır. bana sorarsanız atatürk bir yabancı düşmanı değildi. savaşlar biter bitmez ingiltere, yunanistan gibi ülkeler ile hemen iyi ilişkiler oluşturmuştur. ama kendisini izleyenlerin yabancılara bakışı günümüzde vahim bir durumdadır. özellikle şu tam bağımsızlık sözüne bitiyorum. 21. yüzyılda artık tam bağımsızlık mümkün mü?

zamanının güneş batmayan imparatorluğu ingiltere bile avrupa birliği yasalarına boyun eğiyor. tam bağımsız olmaya kasan fransa bile ordusunu nato komutasına devrediyor. amerika birleşik devletleri bile gerektiğinde rusya'nın isteklerine boyun eğiyor. biz hala tam bağımsızlık hayali kuruyoruz. iran da o yola girmişti ama şimdi o kadar petrol rezervine rağmen benzin ithal etmek zorunda.

anlayacağınız o eski zamanlar bitti. artık bütün ülkeler birbirine kapılarını açmak zorunda. sermaye de, ürün de, insanlar da girip çıkmalı. yoksa geri kalıyorsunuz. bunu türkiye'de muhafazakarlar anladı, sokaktaki halk anladı, kemalistler anlayamadı.

edit: bu yabancı düşmanlığının en büyük kanıtı cumhuriyet mitinglerindeki pankartlar ve sloganlardır. çoğu kemalist abd ve ab karşıtıdır. bunun bir nedeni de sahip oldukları ideolojinin o ülkeler tarafından kabul görmeyecek olmasıdır. bir tür dışarıya, eleştiriye kendini kapatıp içeride gücünü kullanma çabasıdır.