bugün

islam dininin tum caglara hitap etmesi

islam'ın epistemolojik açıdan felsefi tarafı irdelendiğinde bir kaç mevzu bahis unutulmamalıdır.
semavi ya da batıni tüm dinler, islam da dahil olmak kaydı ile birer öğretidir. konu öğreti olduğu zaman bilimsel bilgiden bahsetmek oldukça güçtür.
dinler bu bakımdan ancak a prioriktir, skolastiktir. din kitapları da dinlerin uygulamaları ve kuralları hakkında bilgiler veren yazıya dökülmüş belgeler, kılavuzlardır.
kutsal kitaplar tamamen bilgi niteliği taşıyan, bilimsellikten anladığımız bilim kitapları değillerdir. dinler ve kitapları insani ve ahlaki açıdan, birer dünyaya görüşü, tanrı inancını aşılayan ve insana dair düzenleyici, bağlayıcı, "gönülleri tamir, "vicdanları mamur" etme misyonları bulunan kitaplardır.
böyle olduğu halde tutup da kutsal kitaplara ilköğretim 3. sınıf fen bilgisi kitabı muamelesi yapmak, papua yeni gine başkanın ne zaman öleceğini, türkler bor madeninden ne zaman ve nasıl kitle imha silahı yapacaklarını, insanların dünya dışı varlıklarla iletişim kurup kurmayacağını, kuracaksa ne zaman kuracağını bu kitaplardan öğrenmeye çalışmak, " bakalım bugün neler varmış, neler olacakmış" şeklinde ruh hallerinde bulunmak, akıla ve mantığa aykırı, beyhude ve oldukça gereksiz bir meşkale, kutsal kitaplara da, dinlere hiç faydası olmayacak ve gereksiz yakıştırmalar olmaktan, gerçek amaçlarının dışına doğru taşmaktan başka hiç bir yarar kazandırmayacaktır.
fakat konu insan ve insana dair her şey olunca semavi dinlerin, özellikle de içeriği bakımından kuran-ı kerim'in evrensel hitabı göz ardı edilmemelidir.
insana dair bir olgu, insan var oldukça pek tabi evrensel olacaktır.
yani kuranı kerim tabiri caizse, pişirilmiş bir çorbayı sunmaz, çorbanın nasıl yapılacağını işaret eder.
özellikle, islama biat eden ülke ve insanların geri kalmışlığına rağmen, islam inancının ve kuranı kerim'in ve peygamberimiz hz. muhammed'in, araştırmaya, öğrenmeye, bilgiye verdiği değer ve önem büyük tezat oluşturmaktadır. bu durumun sebebi de, işte tam olarak bu başlık ve bu başlık altına yazılan bir sürü gereksiz, boş, anlamsız, islama amacı ve anlamı dışında nitelikler yüklemekten, taraftarca bir yaklaşım sergilemekten, asıl verdiği mesajları almamaktan kaynaklanmaktadır.
bir nev i karpuzu kabuğuyla yemektendir. zihniyet meselesindendir.

bir de bunun diğer türevi var tabi kuran'da niye dinozor yok deyu. kuran, neyşinıl ceoğrafik mi lan ibnetor. belgesel çekilmiyor burda, hemi de dinozorlar insanlıktan önce yaşamışlar, evrim teorisine göre tek hücreliden insana zıplamadıkya mıncırıyım ya. insanlar darwinle tanrıyı kapıştırmaktan ne anlarlar hiç bilemedim hacı. her ikisi de doğru olamaz mı yahu.