bugün

devlet doğuya yatırım yapmadı diyerek dağa çıkmak

Türkiye'nin doğu kısmındaki yatırım eksiklikleri ve halkın yaşadığı ekonomik sıkıntılar insanların dağa çıkmasına uygun bir zemin oluşturmaktır. Aslında söylenmek istenen budur. Gayet de mantıklı ve tutarlıdır. Adamın biri ekonomik açıdan iyi durumdaysa, dağa çıkma olasılığı elbette daha düşüktür. Dikkat edilmesi gereken nokta,ekonomik sıkıntıların dağa çıkmanın biricik nedeni değil de, ona zemin oluşturmasıdır. Bir başka deyişle, nedenlerden birini oluşturmasıdır.

Kuşkusuz bölgede ekonomik refahın artması, PKK'ya vurulacak en büyük darbe olacaktır. Ne yazık ki, o refah ülkede çok küçük bir azınlığın tekelindedir. Ülkenin hiç bir noktası belli bir refah seviyesine ulaşamamışken, doğu bölgelerinin durumu daha da vahim.

Hiç bir gerekçe masum insanların öldürülmesine haklı bir neden oluşturmaz ama bir gerçek var ki, insanlar her koşulda kusursuz düşünen robotlar değillerdir. Uygun olmayan koşullar, doğru olmayan hareketlerin oluşmasına neden olacaktır, toplum içinde şiddet eğilimini artıracaktır.

Eğer toplumun bir kesiminde dağa çıkıp, masum insanlar üzerinde şiddet eylemleri gerçekleştirme gibi bir durum oluşmuşsa, bunu oluşturan koşulların da iyi analiz edilmesi gerekir. Yoksa, her nedeni tek tek, birbirlerinden bağımsız şekilde ele alıp, bunun için de dağa mı çıkılır deyip, küfürler yağdırmak saçmalamaktan başka bir şey değildir. Eğer ortada bir sorun varsa, o sorunu oluşturan nedenleri iyi analiz edip, uygun koşulları istenilen seviyeye getirmek gerekir. Kısaca sivrisineklerle uğraşmak yerine, bataklığı kurutmak gerekir.