bugün

globalizm

Globalizmin ne oldugunu arastirdigimizda bir cok anlam ile karsilasiyoruz, fakat derinden inceledigimizde hepsinin hemen hemen ayni anlamda kullanildigini da görmek mümkün.

Globalizm dünyaya bakma, görme, algilama bicimidir. Kimilerine göre dingibi bir seydir: Dünya BIRdir gibi görüyor; bazilari ise gezegenimizi bir devletmis gibi algilarken, insanligin bütün kültürlerini bir ulus olarak görüyor, digerleri ise Globalizmi dünya-devleti demek anlaminda degil, daha dogrusu bir devletsiz dünya, rejimsiz dünya toplumu olarak görüyorlar. Bazilari da Globalizmi emperyalizm ile karistirarak tarihin gelisimine karsi cikiyorlar.

Asil düsünce Yeni bir Dünya Toplumudur. Daha dogrusu New World Order cercevesinde viziyonlar (görüler) bütün dünya ülkelerinin birlesiminden tek bir dünya rejimine kadar gidiyor. Bu dünya bakisi ilk etapta utopik görünse de, dünya halklarini nihayet birlestirecek, dünya problemlerine ortak cözümler üreterek var olan problemleri ortadan kaldirarak insanlara memnuniyet ve mutluluk getirecegini vaaz ediyor ve insanligin kendi icinde var olan, kisiligini belirleyen mutlak baris ve huzuru daimi yaratmak istiyor.

Bugünkü dünyaya baktigimizda globalizmin mümkün olmayacagi ve gercek disi olarak algilayabiliriz. Var olan uluslarin kendi arasindaki rekabet-kavgalari, savaslar, insan haklari ihlalleri, fakirlik, aclik susuzluk bu misyonu anlamsiz gösteriyor. Fakat dünyayi uzay ile kiyaslayip inceledigimizde, milyarlarca gezegenler arasinda BIR TEK olarak görmeye basladigimizda, dünyadaki problemler nedensiz ve paradoks olarak gözükmeye basliyor. Yani dünyada ki bütün insanlari sadece BIR INSANLIK altinda toparladigimizda, insanlar arasindaki, irkcilik, dinsel vb. savaslarin hakli olmadigini görecegiz. Bu nedenden dolayi Globalizmi kendi görüsü olarak görenler kendilerini dogan kimligi ile degil, Dünya Insani olarak görüyorlar. Yani sinirlar üstü evrensel olduklarini söylüyorlar.

Bazilari Globalizmi 21. yüzyilin dini olarak görüyorlar. Bu düsünceyi derinden inceledigimizde neden bazilarinin buna bir din dediklerini de anlariz. Enteresant olan internette Globalizm üzerine arastirmaya girdigimizde, sikca dinsel arkali global yazilara rastliyoruz. Bircok özgür dinsel kurumlar Incile dayanarak, din, dil, kültür ayirimi gözetmeksizin, sosyal farkliliklarin olmadigi, ESIT BIR DÜNYA vaaz ediyorlar. Bu görüs Tevrat, Kuran ve Incildeki cennet ile esdegerdir.

Bir cok görüler (viziyonlar) nasil ki bilim dallinda bir cok bölüm karisiyor, dinde de öyle olacagi düsünülüyor, ve bu karisma sonucta bir dünya dinine götürecegi düsünülüyor. Artik farkli görüsler yok, sadece BIR Tanri var, hangi ismi tasiyor önemli degil. Bu konuda Budizme büyük rol biciliyor, cünkü Budizm en tolerasli dindir ve son dönemlerde Bati-dünyasinda da oldukca cok taraftar buluyor.

Öte yandan gelisen internet, satelitler üstü yayin, globallessen cevre kirliligi, kisaca ekonomik, politik ve kültürel globallesme sözkonusudur. Bu durum durdurulmaz tarihin bir akisidir. Globallesme ve Globalizme karsi durmak, bilime, diyalektige karsi durmak demektir.

Alan Lezan, Berlin - 14 Nisan 2002

kaynak: http://alanlezan.net/globalizm/