bugün

samuray

Feodal Japonya'da savaşçı olma ayrıcalığına sahip sınıf. Feodal toprak sahiplerinin (bkz: daymyo) emrinde çalışır, diğer feodal beylere ve dış ülkelere karşı, beyinin ve imparatorun emrinde savaşırlardı. Silah taşımanın ve savaşma sadece kendilerine tanınan bir haktı. Bu bakımdan, zamanın ortlama Japon'un dan (bkz: köylü)ayrılırdı.

Fakat, gerek Tokugawa döneminde gerekse de Japonya'nın çağdaş bir devlet ve endüstri kurmaya başladığı Meiji Restorasyonu döneminde, işlevlerini yetirmişler ve en son tasfiye edilmişlerdir. Özellikle, Meiji döneminde zorunlu askerliğe dayalı milli bir ordunun kurulması, daymyo'ların ticari tarımla uğraşan kişilere ve işadamlarına dönüşmesi, Meiji döneminde ticaretin tarıma giderek girmesi nedeniyle köylülerin maddi durumunun iyileşmesi buna karşılık samurayların durumunun kötüleşmesi gibi nedenlerle giderek eski güçlerini kaybetmişlerdir. Nihayetinde giderek ya ticarete atılmışlar ya da, tarımla uğraşmışlar ya da memuriyete girerek, eski-samuray durumuna düşmüşleridir. (bkz: Shizoku)

Fakat, bu gidişe karşı çıkıp, tarımın ticarileşmesine karşı çıkan köylülerle beraber ayaklananları da olmuştur. Bu ayaklanmaların en ünlüsü Satsuma isyanı'dır. Bu isyandan sonra, tarih sahnesinden giderek silinmişlerdir.

(bkz: Satsuma isyanı)
(bkz: meiji restorasyonu)