bugün

bir bakıma jopanyanın tanzimat fermanıdır. bu restorasyonla birlikte japonya her anlamda batılılaşmış ve modernleşmiştir. günümüzdeki teknoloji devi japonyanın temelleri bu restorasyon ile atılmıştır.
Japonya nın siyasî ve toplumsal yapısında büyük değişikliklere yol veren bir olaydır. 19. yüzyılın ikinci yarısında yer alarak Edo döneminin sonunu ve Meiji döneminin başlangıcını kapsar. Japonya, çok hızlı bir şekilde gelişmeye başladı ve özellikle sanayisi çabucak gelişti.
"japonlar hem medeni hem geleneklerine bağlı" diye atıp tutanların incelemesi gereken dönem. bizdeki yeniçeri ocağının kaldırılmasına benzer biçimde onlarda da samuray ocağı kaldırılmıştır.
japonya' nın bugün çalışma ekonomisinin temellerinin ahlaki ve kültürel boyutunun şekillenmesinin ilk adımıdır.
restorasyonla japonya çok hızlı bir şekilde büyümeye başlamıştır.
(bkz: fukuzawa yukichi)
günümüz japonyası'nın neden uzak doğudaki en gelişmiş ülke olduğunun cevabıdır. japonlar uzak doğuda en erken batılılaşmış millettir.

ve japonlar batı'nın en faydalı yanlarını titiz bir seçicilikle çekip almışlardır. o yüzden geleneksel japon kıyafeti ile dolaşan japonların elinde japon malı son model akıllı telefonlar var.
dönemi başlatan reformist imparator meiji ye osmanlı sultanı ii abdülhamid tarafından, gemiler dolusu hediye gönderilmiştir. bu gemiler dönüş yolunda kaza yapınca; koca fırkateyn: yaklaşık 540 asker yaşamını yitirmiştir.
19. yüzyıl japon tarihinin, hatta yakın japon tarihinin en önemli kilometre taşları arasındadır.
imparator mutsuhito (japonya'nın atatürk'ü) tarafından gerçekleştirilen reform sürecidir.
japon imparatoru meiji zamanında gerçekleşen modernleşme süreci.

bu süreçte; Feodal düzen yıkılarak batı tarzında modern bir devlet kurulmuştur.

Japon Ordusu çağdaşlaştırılmıştır.

shogun adlı yerel yöneticiler kaldırılarak merkezi otorite güçlendirilmiştir.

Eğitim reformu ile okur- yazar oranı artırılmıştır.

Yerli silah sanayii kurulmuştur.

geleneksel japon Takvimi değiştirilmiştir.